Staat van de Europese Unie: samenwerking in Europees verband op vele terreinen noodzakelijk

donderdag 18 september 2008, 16:00

Den Haag (PDC) - De recente gebeurtenissen in Georgië en de internationale kredietcrisis tonen voor de Nederlandse regering het belang aan om op cruciale terreinen met één Europese stem te spreken. Op tal van terreinen vindt het kabinet Europese samenwerking noodzakelijk, zoals bij klimaatverandering, veiligstellen van de energievoorziening en terrorismebestrijding. Dit blijkt uit de op Prinsjesdag gepubliceerde 'Staat van de Europese Unie 2008-2009'.

Hoofdlijnen beleid

In de Staat van de Europese Unie schetst het kabinet de hoofdlijnen van het beleid dat het wil voeren in het kader van de Europese Unie in het komende jaar. Nederland wil dat de Europese Unie zich in 2008-2009 vooral concentreert op:

  • 1. 
    het boeken van concrete vooruitgang in het klimaat- en energiebeleid
  • 2. 
    het bevorderen van interne en externe veiligheid en stabiliteit
  • 3. 
    het waarborgen van een leidende en zelfbewuste positie van Europa in de wereld

In het document wordt verder voortuitgeblikt op de komende verkiezingen van het Europees Parlement in juni 2009 en het daaropvolgende aantreden van een nieuwe Europese Commissie. Het kabinet wil de verkiezingen door middel van een opkomst bevorderende campagne duidelijk op de kaart zetten. De regering wil aan de kiezers duidelijk maken dat hun stem er wel degelijk toe doet.

De regering spreekt de hoop uit dat op de Europese Top van 15 en 16 oktober een oplossing wordt gevonden voor het 'Ierse Nee' tegen het Verdrag van Lissabon. Voorlopig dient het ratificatieproces gewoon door te gaan. Het 'Ierse Nee' heeft eens te meer aangetoond dat het nut en belang van de Europese Unie beter voor het voetlicht gebracht moet worden. Ook moet duidelijker worden uitgelegd waarom op bepaalde terreinen meer 'Europa' goed is. Overigens vindt de regering dat op sommige beleidsterreinen ook minder Europa mag.

Hervorming begroting

Een ander belangrijk punt in 2009 is de begrotingsevaluatie van de Europese Unie. Nederland hecht zeer aan de voorgenomen hervorming van de begroting. Hierbij staan voor de regering drie punten centraal:

  • EU-uitgaven dienen een economische toegevoegde waarde te hebben ten opzichte van nationaal beleid of van private initiatieven
  • Er moet sprake zijn van solidariteit tussen welvarende en minder welvarende lidstaten, waarbij de welvarende lidstaten bij moeten dragen aan de ontwikkeling van de minder welvarende. Ook de afdrachten aan de EU moeten gebaseerd zijn op het relatieve welvaartsniveau
  • De uitgaven moeten effectiever en efficiënter worden, met het oog op een strikte begrotingsdiscipline op alle beleidsgebieden, en de verantwoording daarvan. Daarbij dienen de verantwoordelijkheden van lidstaten te worden vergroot.

Bron: Staat van de Europese Unie 2008-2009