Europees Parlementslid Bronislaw Geremek overlijdt

Professor Bronislaw Geremek, lid van het Europees Parlement en een belangrijke figuur in de hedendaagse geschiedenis van zijn geboorteland Polen en van Europa, is gisteren (13 juli) op 76-jarige leeftijd overleden. "Dit is een trieste dag voor het Europees Parlement", zo liet voorzitter Hans-Gert Pöttering weten. Geremek was een leidende figuur in de anticommunistische beweging Solidariteit en was later minister van Buitenlandse Zaken van Polen. Hij werd in 2004 verkozen in het Parlement.

Pöttering liet weten dat "we Bronislaw Geremek kenden als een wijs man en een geweldige collega. Professor Geremek was een grote Pool en een echte Europeaan."

Graham Watson - leider van de ALDE-fractie waar Geremek toebehoorde - zei dat Polen "een van zijn helden heeft verloren, een onvermoeibare architect van de Poolse onafhankelijkheid, maar ook van nationale verzoening."Hij merkte ook op dat "Europa ook een van zijn meest vurige voorstanders heeft verloren. Europa rouwt om een symbool van de hereniging."

Historicus en dissident

Bronislaw Geremek werd geboren in Warschau op 6 maart 1932. De historicus werd tijdens zijn leven vereerd door universiteiten over de hele wereld en is auteur van talrijke publicaties.

Vanaf de late jaren 1970 was Geremek actief in het clandestiene verzet tegen het communistische regime van Polen. Hij was een van de intellectuelen die zich bij de stakers van de scheepswerf van Gdansk voegde, de geboorteplaats van de beweging Solidariteit in 1980. In 1981 en 1983 werd hij in het kader van een staat van beleg gevang gezet. Na zijn vrijlating hervatte hij onmiddellijk zijn politieke activiteiten. Zodoende was hij later een van de architecten van het nieuwe politieke regime van Polen na de val van het communisme in 1989.

Voordat Geremek toetrad tot het Europees Parlement was hij Pools parlementslid, medeoprichter van de Democratische Unie en minister van Buitenlandse Zaken van 1997 tot 2000.

Een overtuigd Europeaan

Bronislaw Geremek was een overtuigd Europeaan. Sinds 2002 was hij de bezitter van de stoel voor Europese beschaving aan het Europa College in Warschau. In juni 2004 trad hij samen met Polen toe tot de Europese Unie; hij werd hij verkozen tot lid van het Europees Parlement. Hij was zowel in de commissie buitenlandse zaken als in de commissie constitutionele zaken actief.

Spreken in zijn laatste toespraak in Straatsburg in juli zei hij dat "Ik behoor tot degenen die geloven in de kracht van ideeën en de Europese instellingen."

Geremek overleed op zondag achter het stuur van zijn auto in het westen van Polen, op weg naar Brussel. In het Europees Parlement in Brussel is een condoleanceregister geopend. Een persoonlijke eerbetoon gericht aan de heer Geremek dient gericht te worden aan zijn kantoor in Brussel.

REF.: 20080714STO34077