Twee voorstellen tot herziening van de Grondwet aangenomen

woensdag 25 juni 2008, 8:36

De Eerste Kamer heeft twee voorstellen tot herziening van de Grondwet aangenomen. Het gaat om het verlenen van kiesrecht aan wilsonbekwamen en om het schrappen van de bepaling over het voorzitterschap van de gemeenteraad en van provinciale staten. Er kan nu in gemeente- en provinciewet worden geregeld wie voorzitter is en dat is dan niet langer automatisch de burgemeester respectievelijk de commissaris van de koningin. Het kabinet heeft echter niet het voornemen gemeente- en provinciewet te wijzigen.

Het betrof de behandeling in tweede lezing. De eerste lezing vond in november 2006, kort voor de Tweede Kamerverkiezingen, plaats. Beide voorstellen haalden ruim de vereiste tweederde meerderheid. Alleen de fracties van SGP en ChristenUnie stemden tegen.

Bij de Eerste Kamer is (in eerste lezing) nog in behandeling een initiatiefwetsvoorstel-Halsema over toetsing van wetten aan de Grondwet. Bij de Tweede Kamer zijn drie initiatiefwetsvoorstellen tot herziening van de Grondwet aanhangig: over invoering van het correctief referendum, over tweederde meerderheid bij wijziging van EU-verdragen en over vastlegging van rechten van dieren.

bron: www.eerstekamer.nl