Ieren stemmen in referendum tegen nieuwe EU-verdrag

vrijdag 13 juni 2008, 18:13

Den Haag (PDC) - Gisteren mochten de Ieren - als enige in de Europese Unie - zich in een referendum uitspreken voor of tegen het Verdrag van Lissabon. Met 46,6% van de stemmen voor en 53,4% van de stemmen tegen heeft het 'nee'-kamp een hard bevochten overwinning behaald. De opkomst lag tegen de 50% en daarmee is de uitslag van het referendum geldig.

Tot op de dag van het referendum werd er zowel door het 'ja'- als het 'nee'-kamp een felle campagne gevoerd. Het 'ja'-kamp - met daarin de drie grootste politieke partijen - wees op de miljarden die Ierland aan Europese steun heeft ontvangen, de noodzaak tot betere samenwerking om problemen als klimaatverandering en energietoevoer aan te pakken, en de onzekerheid die de EU en Ierland zou treffen als het Verdrag door een Iers 'nee' zou worden afgeserveerd. Het 'nee'-kamp wees vooral op de aantasting van de Ierse neutraliteit, de zorg dat Ierland in de toekomst gedwongen zou kunnen worden om abortus toe te staan, en de overdracht van bevoegdheden aan de EU.

Hoe nu verder?

Alle lidstaten moeten het verdrag ratificeren wil het in werking treden. Door het Ierse 'nee' is het Verdrag van Lissabon effectief naar de prullenmand verwezen. De Ieren hebben in al eerder nee tegen een verdrag gezegd, in 2001. Toen is er heronderhandeld en bedong Ierland een aantal uitzonderingen. Omdat Ierland niet meedeed met een aantal gevoelige zaken stemde de bevolking in een tweede referendum wel vóór. Vooral mensen uit het 'nee'-kamp zien een herhaling van dit scenario als een reële optie.

Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat er geen alternatief klaar ligt. In 2005 stemden de bevolkingen van Nederland en Frankrijk tegen de voorloper van het Verdrag van Lissabon, de Europese grondwet. Met dit tweede nee wordt gevreesd dat de EU verlamd raakt. Want als de Ieren uitzonderingen willen krijgen, is de kans dat ook andere landen allerlei 'opt-outs' gaan opeisen. Dat zou leiden tot een 'Europa van de variabele snelheden'. Per beleidsterrein werkt telkens een andere groep lidstaten meer samen dan de rest. Hiermee zou de samenhang wegvallen en de onoverzichtelijkheid alleen maar toenemen.

Totdat er een oplossing voor de politieke impasse wordt gevonden, blijft de EU werken volgens de huidige spelregels en binnen de huidige kaders waar de EU zich mee mag bezig houden.

Bron: site Ierse publieke omroep