Italië verjaagt Roemeense zigeuners

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op donderdag 15 mei 2008.
Auteur: Aart Heering

Italië gaat harder optreden tegen buitenlandse criminelen, met name tegen uit Roemenië afkomstige zigeuners. Donderdag deed de politie in het grootste zigeunerkamp van Rome (700 bewoners) een inval en pakte veertig uit voormalig Joegoslavië afkomstige illegalen op. Dat gebeurde nadat in Napels woedende burgers vier kampementen in brand hadden gestoken.

 

roma

Een kamp van Roemeense Roma even ten noorden van Rome

Foto's: Flickr/luciano_46

Ook de gemeente en provincie Milaan zijn van plan om de daar verblijvende 23.000 zigeuners uit de bebouwde kom te verjagen. En bij een actie van de politie in negen verschillende Italiaanse regio's, van noord tot zuid, zijn donderdag 400 man gearresteerd. Onder hen zijn Italianen, Albanezen, Grieken, Marokkanen en Chinezen, die verdacht worden van diefstal en roofovervallen, drugshandel, illegale immigratie en uitbuiting van prostituees.

Overwinning rechts

De acties zijn het resultaat van twee ontwikkelingen: de toenemende weerzin van de Italiaanse bevolking tegen de gestaag instromende kleine criminelen uit Oost-Europa en de overwinning van rechts bij de parlements- en regionale verkiezingen van april. Sinds de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie, begin vorig jaar, zijn naar schatting een half miljoen Roemenen vertrokken naar Italië, waar de taal veel overeenkomst vertoont met het Roemeens. Het betreft vooral Roemeense Roma, van wie velen zich bezighouden met bedelen en kleine diefstallen.

 

repubblica

La Repubblica 15 mei 2008 over de

acties tegen de zigeuners

Rond de grote steden hebben zich daardoor smerige bidonvilles gevormd waar de oorspronkelijke bewoners zich niet meer wagen. De nederzettingen zijn in de afgelopen maanden het toneel geweest van een reeks in de pers breed uitgemeten overvallen en verkrachtingen. Als gevolg daarvan zien veel Italianen de Roma nu als een serieuze bedreiging. Bij een enquête die donderdag op de website van het dagblad La Repubblica werd gepubliceerd, verklaarde 68 procent van de ondervraagden dat alle Roma het land uitgezet dienen te worden. Een wens die niet gemakkelijk vervuld kan worden, omdat de meeste Roma als Europese burgers te allen tijde Italië binnen kunnen komen.

Kinderdievegge

Zondagavond kwam het tot een uitbarsting in een buitenwijk van Napels, nadat een vrouw een jonge zigeunerin had betrapt, die in haar huis was binnengedrongen. Volgens haar zou het meisje op het punt hebben gestaan om haar zes maanden jonge baby te stelen. Of het verhaal klopt of niet is nog niet vastgesteld, maar de bevolking was maar al te bereid om geloof te hechten aan de oude mythe van de zigeunerin als kinderdievegge. Honderden met molotovcocktails gewapende bewoners maakten daarop korte metten met de zigeunerkampen in de buurt. De bewoners waren al gevlucht, maar om er zeker van te zijn dat ze niet terug zouden keren, werden hun wrakke krotten tot de grond toe afgebrand, zonder dat politie en brandweer ingrepen.

Ook elders in Italië wordt het de zigeuners heet onder de voeten. De burgemeester van Milaan, Letizia Moratti, wil een commissaris aanstellen om een einde te maken aan de door de Roma veroorzaakte overlast. Haar pas gekozen rechtse collega in Rome, Gianni Alemanno, heeft aangekondigd dat hij de vele illegale kampementen in de hoofdstad snel zal opruimen. Met de razzia van woensdag voegde hij de daad bij het woord. De nieuwe rechtse regering wil eveneens beslister optreden dan die van de vorige, waarin de uiterst linkse partijen elke repressieve maatregel tegenhielden met een beroep op de maatschappelijke solidariteit.

 

demonstratie

Oproep tot een demon-

stratie tegen de aanwe-

zigheid van de Roma

Task force

Maar over de manier waarop zijn de verschillende ministers het nog niet eens. Roberto Maroni van Binnenlandse Zaken wil de instroom stoppen door de grens te sluiten voor Roemenen. Zijn voornemen riep een heftige reactie op van de Roemeense regering, die dreigde met tegenmaatregelen tegen de vele in Roemenië gevestigde Italiaanse bedrijven. In een telefoongesprek met de Roemeense premier Tariceanu bezwoer minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini daarom dat het Verdrag van Schengen voor Roemenen niet zal worden opgeschort. In plaats daarvan werd donderdag de vorming bekend gemaakt van een task force van Italiaanse en Roemeense rechercheurs die gezamenlijk jacht gaan maken op criminelen met de Roemeense nationaliteit in Italië.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa