Parlement wil snel een statuut voor de assistenten van de leden

Het Europees Parlement spreekt zich uit voor de vaststelling en inwerkingtreding van een nieuw statuut voor de assistenten van de leden van het Parlement vóór de nieuwe verkiezingen van het Parlement. Verder is het Parlement van mening dat dit beoogde statuut op transparante wijze de gelijke behandeling van medewerkers van leden zou waarborgen en ertoe zou bijdragen dat wordt voldaan aan fiscale en sociale verplichtingen.

Deze uitspraak doet het Parlement in de stemming over het rapport van Janusz LEWANDOWSKI (EVP-ED, PL), dat de prioriteiten van het Parlement voor de uitgaven in 2009 van de instellingen van de EU anders dan de Commissie, met inbegrip van het Europees Parlement, vastlegt.

Het Parlement houdt ook vast aan het plafond van 20% van de totale administratiekosten van de EU (onder rubriek 5 - Beleid) dat vrijwillig aan zichzelf wordt opgelegd door het Europees Parlement. Hoewel de betaling van de salarissen uit de EP begroting (na het nieuwe statuut voor de leden) en de EP verkiezingen in 2009 grote consequenties voor de EP begroting zullen hebben, gelooft het Parlement dat het mogelijk zal zijn om aan deze behoeften te voldoen zonder over de 20% grens te gaan.

Onder de prioriteiten voor het budget van het Parlement zijn drie belangrijke projecten van het EP's communicatie- en informatiebeleid, die in 2009 operationeel zouden moeten zijn: een bezoekerscentrum, een centrum voor audiovisuele media en het WebTV- project.

Het Parlement verzoekt de binnen het Bureau ingestelde werkgroep om samen met de bevoegde diensten van de Commissie voorstellen in te dienen voor een statuut van de medewerkers van de leden en deze met spoed naar de Raad door te zenden met het oog op goedkeuring tijdens het Franse voorzitterschap, zodat het statuut op dezelfde dag in werking kan treden als het nieuwe statuut van de leden. Het Parlement is van mening dat dit beoogde statuut op transparante wijze de gelijke behandeling van medewerkers van leden zou waarborgen en ertoe zou bijdragen dat wordt voldaan aan fiscale en sociale verplichtingen, bijv. bij salarissen en sociale zekerheid. Het Parlement begroet het besluit van het Bureau van 10 maart 2008 over de parlementaire medewerkers van de leden als eerste stap om het verzoek in te willigen dat het Parlement formuleerde in zijn resolutie van 25 oktober 2007 over het ontwerp van algemene begroting 2008. Het Parlement verzoekt het Bureau en zijn secretaris-generaal om op tijd voor de eerste lezing verslag uit te brengen over de vorderingen ter zake.

Het Parlement beklemtoont ook dat milieu centraal moet staan bij het beheer van het Parlement als organisatie, in het bijzonder wanneer het over gebouwen gaat. Het EP wil onder andere het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen en zonnepanelen op daken van de gebouwen van het Europees Parlement zien.