EP-leden overwegend positief over immigratiecentra in Polen

Na de uitbreiding van het grensvrije Schengengebied naar landen die onlangs toetraden tot de EU, blijken deze landen aantrekkelijker te zijn geworden voor migranten op zoek naar vrijheid en een beter leven. Zo ook Polen, dat nieuwe faciliteiten heeft opgezet om onderdak te bieden aan niet-EU-burgers die illegaal over de langste landgrens van de EU zijn getrokken. Een groep EP-leden trok naar Polen voor het bezoeken van de lokale centra voor immigranten.

Een delegatie van tien leden van het Europees Parlement bevond zich van 1 tot 3 april in Polen in een reeks van bezoeken van leden van de commissie Burgerlijke vrijheden. Op deze wijze kunnen zij de omstandigheden en de opvang waaronder immigranten en asielzoekers in diverse EU-lidstaten verblijven bekijken en de uitvoering van de desbetreffende EU-richtlijnen en verordeningen verifiëren.

Frontex

De leden van het Europees Parlement ontmoetten ook vertegenwoordigers van de Poolse autoriteiten, NGO's en bezochten het EU-agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen Frontex, gevestigd in Warschau.

Nadat Polen in 2004 tot de EU toetrad trokken er met name migranten uit de voormalige Sovjet-Unie (voornamelijk Oekraïne en Wit-Rusland) en een grote golf van Tsjetsjeense asielzoekers naar Polen. Sinds Polen lid is van de Schengenzone in december 2007 is er een verhoging in het aantal asielzoekers waargenomen. Ook in andere nieuwe lidstaten met buitengrenzen kan eenzelfde verhoging worden waargenomen.

"Een Europees probleem"

Na het bezoek op dinsdag 1 april van het gesloten centrum in Lesznowola liet het Britse Parlementslid Bill Newton Dunn (ALDE) weten dat "ongecontroleerde immigratie een groot Europees probleem is waar behoefte bestaat aan een duidelijk beleid om het aantal hiervan te controleren." Newton Dunn laat verder weten dat "het erg interessant is om hier te komen kijken en leren wat Polen doet en lessen te trekken daar wij een Europees beleid proberen te creëren."

Het hoofd van de delegatie, Het Franse Parlementslid Patrick Gaubert (Europese Volkspartij), liet weten dat de omstandigheden in Lesznowola beter waren dan gemeld.

Het Duitse Parlementslid Wolfgang Kreissl-Dörfler (sociaaldemocratische fractie PES) verklaarde dat zijn eerste indrukken positief zijn, het centrum is volgens hem schoon en geordend.

Newton Dunn en het Franse Parlementslid Martine Roure (sociaaldemocratische fractie) benadrukken echter dat de kinderen in dit centrum geen toegang hebben tot onderwijs.

"Omstandigheden immigranten overwegend positief"

Het Poolse EP-lid Genowefa Grabowska (PES) liet weten dat "Polen voornamelijk als transitieland wordt beschouwd. Polen is economisch niet interessant voor immigranten en we kennen geen integratieprogramma's. De situatie in de centra kan echter worden verbeterd door onderwijs aan kinderen aan te bieden, wat in de nabije toekomst moet gebeuren. De situatie zou kunnen worden verbeterd als het onderwijs medegefinancierd zou worden door de EU."

Over de omstandigheden in het centrum in Lesznowola is Grabowska overwegend positief: "Er zijn twee paviljoens voor moeders met kinderen en voor koppels. Er is een kantine waar maaltijden worden verstrekt en ook een onafhankelijke keuken waar immigranten hun traditionele maaltijden kunnen bereiden. Zes verschillende artsen zorgen voor medische bijstand en er is een bibliotheek waar de immigranten boeken kunnen vinden in hun talen. Ook is er een gebedskamer. Ondanks de inspanningen van het personeel moet er echter nog veel worden gedaan om gelijke tred te houden met de hoge EU-normen."

Het bezoek aan Polen volgt op soortgelijke bezoeken aan Italië (Lampedusa), Spanje (Ceuta en Melilla, de Canarische eilanden), Frankrijk (Parijs), Malta, Griekenland (Samos en Athene), België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Na Polen zullen de leden van het Europees Parlement een bezoek brengen aan centra in Denemarken (10-11 april) en Cyprus (mei).

Parlement stemt over EU-beleid inzake terugkeer

In mei zal naar alle waarschijnlijkheid het EP stemmen over een belangrijke stuk wetgeving, op een gebied waar het EP het medebeslissingsrecht uitoefent met de Raad van Ministers. Het betreft een voorstel voor een richtlijn inzake de terugkeer van illegale immigranten.

Het voorstel omvat gemeenschappelijke normen en procedures in de lidstaten over de tijdelijke hechtenis en de terugkeer van illegaal verblijvende onderdanen uit derde landen. Het rapport is opgesteld door Het Duitse Parlementslid Manfred Weber (Europese Volkspartij) voor de commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken.