Parlementsleden delen hun viering van Pasen met ons

De meeste Europeanen hebben al Pasen gevierd, hoewel volgens de Orthodoxe Kerk de feestelijkheden voor dit jaar nog moeten komen. Pasen wordt gevierd door protestanten, katholieken en orthodoxen, maar ook door niet-religieuze Parlementsleden en afgevaardigden die de joodse Pesach of het Koerdische Nieuwjaar vieren. Wat betekent Pasen voor de EP-leden en hoe hebben ze het gevierd?

Voor sommige leden die we spraken, is Pasen in de eerste plaats een religieuze gelegenheid en een tijd om door te brengen met familie en vrienden. Laten we een kijkje nemen naar de verschillende tradities die in de EU worden gehouden.

Familie

Het Duitse Parlementslid Ljudmila Novak (Europese Volkspartij) vertelde ons dat "we in Slovenië de neiging hebben om het accent bij Pasen te leggen op het tijd doorbrengen met het gezin, we gaan bijvoorbeeld samen naar de kerk van maandag tot donderdag."

Het onafhankelijke Nederlandse Parlementslid Bastiaan Belder vertelde ons dat "ik Pasen gevierd heb met mijn vrouw, kinderen en vier kleinzonen; de hele familie bij elkaar. Pasen is van zeer bijzondere religieuze betekenis voor ons, het vormt niet alleen een vrije dag. Op Paaszondag zijn we twee keer naar de protestantse kerk gegaan."

Het Finse EP-lid Satu Hassi (fractie De Groenen) beschreef haar weekend als volgt: "Op Paasmaandag hielden we thuis een diner met een paar vrienden met lamsvlees en een speciaal Paasdessert genaamd pasha. Als Paasdecoraties dienden narcissen en een zogenaamde Paasheks die naar Fins gebruik in het vensterraam hing."

Tradities

In veel Oost-Europese landen bestaat er de traditie dat vrouwen tijdens Pasen overgoten worden met water of met een zweepje worden bewerkt. Het Tsjechische Parlementslid Jana Hybásková (PPE-DE) legde aan ons uit dat "op maandagochtend, mijn dochters en ik zorgvuldig in onze bedden wachtten op onze man Ivan om te verschijnen met zijn zweepje."

Het Roemeense Parlementslid Adina-Ioana V?lean (ALDE) vertelde ons dat de Paasvieringen in haar land beginnen op de vrijdag vóór Pasen: "Op zaterdagavond eet iedereen na een religieuze ceremonie brood en drinkt men wijn en neemt men de kaars mee die ze gebruikten tijdens de processie."

"Het begraven van een paasei zou voor een goede oogst zorgen; degene die hun ei het verst rollen in het eierenspel kan verder een succesvol jaar verwachten" , zo legt het Litouwse Parlementslid Eugenijus Maldeikis (UEN) ons uit wat betreft het traditionele Pasen in zijn land.

Het Estse socialistische Parlementslid Andres Tarand vertelde ons dat "kinderen in Estland eieren in verschillende kleuren verven en vervolgens voor volwassenen verbergen. Mensen bieden ook takken van een wilg aan elkaar aan.

Het Ierse Parlementslid Kathy Sinnott (IND/DEM) beschrijft voor ons een typische viering van Pasen in haar gezin: "Na de mis op zaterdag begint Pasen. Chocolade-eieren worden uitgewisseld op Paaszondag of als er kinderen aanwezig zijn, de chocolade-eieren worden ook vaak verborgen. In mijn huis houden we een jacht op paaseieren met hardgekookte eieren die we verven en versieren." 

Het vieren van een nieuw leven en een nieuw jaar

Het Spaanse Parlementslid David Hammerstein (fractie De Groenen) ziet Pasen als "een viering van de lente, van een nieuw leven. Ikzelf zal ook het Joodse Pasen vieren. Ik vier het op een seculiere manier met een symbolisch diner en zal nadenken over de bevrijding van alle mensen die strijden tegen onderdrukking, zoals in Tibet."

Het Duitse Parlementslid Feleknas Uca (GUE/NGL) bracht 21 maart tenslotte door in Diyabakir in Turkije om newroz te vieren, het Koerdische Nieuwjaar.