Polen zal Verdrag van Lissabon mogelijk niet ratificeren

donderdag 20 maart 2008, 16:00

Den Haag (PDC) - De conservatieven in Polen dreigen de ratificatie van het Verdrag van Lissabon te blokkeren. Zij vrezen dat de Europese Unie Polen kan dwingen het homohuwelijk in te voeren. Ook waarschuwt president Lech Kaczynski dat Duitsland claims kan leggen op grondgebied dat na de Tweede Wereldoorlog bij Polen is getrokken.

De andere partijen in Polen zouden het Verdrag van Lissabon wel willen ratificeren. De angst voor een gedwongen invoering van het homohuwelijk zou overbodig zijn omdat Polen niet meedoet met het Handvest van de Grondrechten; het deel van het Verdrag waarin het homohuwelijk aan de orde komt.

Het is niet de eerste keer dat de conservatieven in Polen onder leiding van de broers Kaczynski voor problemen zorgen in de Europese Unie. Tijdens de onderhandelingen over het Verdrag van Lissabon eisten de Polen allerlei concessies, anders zouden zij het verdrag torpederen. Ook toen al werd ingespeeld op anti-Duitse sentimenten en de angst dat de Europese Unie Polen allerlei ongewenste regels zou kunnen opdringen. Lech Kaczynski was toen wel heel tevreden over het in de onderhandelingen behaalde resultaat.

Bron: de Volkskrant 20-03-2008, EU Observer 17-03-2008