"Laten EU en VS samen beveiliging Hirsi Ali betalen"

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 5 maart 2008.
Auteur: Europa- Matthijs Nieuwenhuis

Ayaan Hirsi Ali moet ook beschermd worden in de Verenigde Staten. Dit is nu wettelijk onmogelijk en daarom moet de Europese Unie een bilateraal akkoord sluiten met de VS, om de veiligheid van bedreigde Europeanen te garanderen, vindt Eurocommissaris Frattini.

Ayaan Hirsi AliEuropees Commissaris Franco Frattini van Justitie opperde dit plan in een interview met de Wereldomroep. Volgende week gaat hij al met de Amerikanen spreken over zijn ideeën. Franco Frattini.

"Een bilateraal akkoord is de beste optie. Ik zal dit volgende week voor het eerst met de verantwoordelijke Amerikaanse minister van veiligheidszaken, Michael Chertoff bespreken."

Het zou een akkoord moeten zijn tussen de EU als geheel en Amerika, vindt Frattini. Vooral omdat Europa al wel de veiligheid van bedreigde Amerikanen in de EU garandeert.

Respecteren en overnemen

Om dit voor alle Europeanen en ook voor Ayaan Hirsi Ali te regelen moet er een politieke en juridische regeling met de Amerikanen komen, zei commissaris Franco Frattini. Beide partijen moeten elkaars maatregelen voor de beveiliging van mensen dan respecteren en overnemen.

Ook in de Europese Unie zelf moet de beveiliging van mensen die bedreigd zijn beter worden geregeld. Iedereen moet zich vrij kunnen bewegen in alle lidstaten. Zonder gedoe moeten veiligheidsmaatregelen overgenomen worden door andere landen, ook de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali.

"Iedere EU-lidstaat moet hetzelfde niveau van veiligheid geven als de Nederlandse overheid aan deze persoon geeft".

Bilaterale akkoorden

De Europese Commissie gaat zelfs nog een stap verder. Ook als Hirsi Ali zich permanent vestigt in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië moeten die landen de beveiliging - inclusief de kosten daarvan - voor hun rekening nemen. Het gastland wordt daarmee primair verantwoordelijk voor beveiliging.

Een Europees fonds voor de bescherming van Europeanen hoeft er dan niet te komen. Bedreigden zijn op deze manier al in heel Europa beveiligd en bilaterale akkoorden moeten dit ook buiten de EU garanderen.

 

De Somalische vluchteling Ayaan Hirsi Ali is voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD. Zij wordt bedreigd met de dood vanwege kritische uitlatingen over de islam en de koran. Nadat zij naar de VS verhuisde, weigerde Nederland nog langer voor haar beveiliging te betalen. Hirsi Ali zelf kan onvoldoende geld voor haar beveiliging bij elkaar krijgen.

Franse socialisten in het Europees Parlement roepen op tot het creëren van een Europees fonds voor haar beveiliging.

De situatie is tot op dit moment niet opgelost.

Naar dossier Hirsi Ali


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa