EU-leiders tekenen verdrag van Lissabon

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op donderdag 13 december 2007.
Auteur: Jorge Munoz

Regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de Europese Unie hebben in Lissabon het nieuwe EU-hervormingsverdrag getekend. Met de ondertekening van het Verdrag van Lissabon komt een einde aan de diepe crisis in de EU.

In 2005 stemden Nederland en Frankrijk nog in een referendum tegen de toen op tafel liggende Europese grondwet. In het nieuwe verdrag is alles wat naar een grondwet verwijst, zoals een vlag en volkslied, uit de tekst geschrapt.

Weinig verandering

Inhoudelijk verandert er niet veel. Wel verdwijnt een aantal vetorechten, nationale parlementen krijgen meer zeggenschap en er komt vanaf 2009 een voorzitter van de Europese Raad, die een soort Europese president wordt.

Voor Nederland waren de veranderingen voldoende om er mee in te stemmen. Het kabinet, de Tweede Kamer en de Raad van State vonden een nieuw referendum niet nodig. Het nieuwe Europese verdrag moet nog worden geratificeerd door de nationale parlementen. In Ierland volgt nog een referendum. 

Verkiezingen

Het is de bedoeling dat het EU-Hervormingsverdrag begin 2009 van kracht wordt, nog vóór de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement in juni van dat jaar.

 

HET HERVORMINGSVERDRAG:

  • Meer zeggenschap voor het Europese én nationale parlementen;
  • Een duidelijker mandaat voor een Europese buitenland politiek;
  • EU-voorzitterschap voor een termijn van tweeënhalf jaar in plaats het

    huidige roulerend voorzitterschap van een half jaar;

  • Het moet in toenemende mate mogelijk zijn om tot een besluit te

    komen als een meerderheid voor is en niet slechts als er sprake is van

    unanimiteit;

  • Nieuwe doelen als het gaat om een gemeenschappelijke energiepolitiek en een strategie om de opwarming van de aarde tegen te gaan

Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa