Hypotheek moet honderden euro's goedkoper

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op donderdag 20 december 2007.
Auteur: Europa- Matthijs Nieuwenhuis

Europeanen kunnen honderden euro's besparen op de hypotheek voor hun huis als er meer concurrentie komt tussen de aanbieders in de Europese Unie. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europa, bereidt daarom wetgeving voor die de hypotheekmarkt moet openbreken.

Huizenkopers zoeken een hypotheek normaal gesproken alleen in eigen land, bij de bank om de hoek of bij andere verstrekkers van huizenleningen in de buurt. Maar het is de bedoeling dat ze overal hun lening kunnen zoeken.

Verantwoordelijk Europees Commissaris McGreevy: "We moeten meer concurrentie krijgen op de hypotheekmarkt in de Europese Unie, zodat consumenten echt kunnen winkelen, op zoek kunnen naar de beste aanbieding en het beste product dat ze nodig hebben."

Ander land

Die beste hypotheek kunt u dus best in een ander land dan uw eigen land vinden. Een regeling treffen in bijvoorbeeld Portugal of Slovenië voor een huis in Nederland gebeurt nu in de praktijk niet of nauwelijks. Simpelweg omdat banken daar weinig zin in hebben. Bas Millenaar van de Nederlandse hypotheekverstrekker De Hypotheker: "Er zijn een paar buitenlandse banken actief binnen Nederland, maar die hebben hier een kantoor gevestigd en dat zijn flinke operaties. Je zou door de nieuwe regels makkelijker en zonder grote kosten geld naar Nederland kunnen brengen om hypotheken af te sluiten. En dat is gunstig voor iedereen."

Er zijn hele grote verschillen in de Europese hypotheekcultuur. Huizen in Nederland worden vaak voor 125 procent gefinancierd, zodat een gezin ook nog een nieuwe keuken kan kopen of een extra kinderkamer kan bouwen. Dit is in de meeste andere landen ondenkbaar. Ook de aftrek van de hypotheekrente in Nederland is uniek. Die kan een grote drempel vormen voor hypotheekverstrekkers uit andere landen die dit systeem niet kennen. Daarnaast zijn er nog praktische problemen als taalverschillen en de grote afstand tussen klant en bank.

Besparing

Het einddoel is uw hypotheek goedkoper te maken. Volgens de Europese Commissie zorgt meer concurrentie op de hypotheekmarkt voor een besparing van 470 euro per geleende ton, omdat de rente op uw hypotheek omlaag gaat. Een gemiddeld huis in Nederland kost bijna 250.000 euro, dat zou elk jaar dus 1175 euro minder aan hypotheekrente zijn.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa