President Musharraf ondervraagd door Europese Parlementsleden

Op 21 januari begaf de Pakistaanse president Pervez Musharraf zich naar Brussel om gedachten uit te wisselen met de leden van de commissie Buitenlandse zaken en de delegatie voor de betrekkingen met Zuid-Azië. Ondervraagd door de leden van het Europees Parlement, verwierp hij alle verantwoordelijkheid voor de moord op oppositieleider Benazir Bhutto die zijn land verder destabiliseerde. Ook sprak hij over de inspanningen van Pakistan tegen het terrorisme en de weg naar democratie.

Een veelal kritisch publiek van EP-leden ondervroeg Musharraf over verschillende onderwerpen in een zaal die speciaal voor deze gelegenheid werd geboekt. Hoewel veel belangstellenden door het gebrek aan plaats niet binnenkwamen was er live streaming aanwezig om ook hen de gelegenheid te geven het debat te volgen.

Na een korte inleiding door de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken Jacek Saryusz-Wolski (PL, Europese Volkspartij) en de voorzitter van de delegatie voor Zuid-Azië Robert Evans (UK, sociaaldemocratische fractie PES) hield Musharraf zijn toespraak, waarna twee rondes van vragen en antwoorden volgden. Een totaal van 14 EP-leden was in de gelegenheid vragen te stellen, hoewel er meer afgevaardigden aanwezig waren.

De EP-leden spraken over de laatste ontwikkelingen in Pakistan tijdens de plenaire vergadering in januari. Het Belgische Parlementslid Veronique De Keyser (PES) liet op maandag weten dat de leden van het Europees Parlement Musharraf met alle respect ontvingen, maar niet met open armen.

Terrorisme en mediavrijheid

Musharraf benadrukte tijdens zijn toespraak veelvuldig de resultaten in India sinds de jaren negentig. Musharraf sprak van prestaties zoals de groei van de Pakistaanse economie, de werkgelegenheid, de democratie, het onderwijs en de gezondheidszorg. Ook stelde Musharraf vast dat na elf september 2001 Pakistan heeft bijgedragen aan vrede en harmonie in de regio en in de gehele wereld.

"Wij zijn tegen het terrorisme, want dit is in ons belang", zo liet Musharraf weten. Hij verwierp elke beschuldiging van medeplichtigheid van zijn staat hieraan: "Help ons in plaats van dingen te insinueren". In antwoord op een vraag van Libor Rou?ek (CZ, PES) over de opkomst van terrorisme in Pakistan in 2007 deelde Musharraf mee dat dit ligt aan de politieke onrust in het land, gecombineerd met en de activiteiten van Al Qaida.

Sommige leden van het Europees Parlement uitten hun twijfels over de vrijheid van de media in Pakistan, waarna Musharraf aangaf dat "zij naar Pakistan zouden moeten komen om zelf de onafhankelijkheid van onze gedrukte en elektronische media te aanschouwen, die zo vrij zijn als alle media in het Westen".

Wat is er misgegaan?

Verwijzend naar de verwijdering van het hoofd van justitie van Pakistan, stelde Musharraf dat hij handelde in overeenstemming met de grondwet van zijn land. Wat betreft het uitstellen van de parlementsverkiezingen in Pakistan verklaarde hij dat ze werden uitgesteld vanwege de moord op Benazir Bhutto. Hij verzekerde het Parlement dat de verkiezingen van 18 februari zullen plaatsvinden op "vrije, eerlijke, transparante en vreedzame wijze".

Een aantal leden van het Europees Parlement pleitte voor de vrijlating van politieke gevangenen, rechters en advocaten. Musharraf gaf echter aan dat "er geen politieke gevangenen in Pakistan zijn, slechts enkele hoge rechters die verblijven in het huis van het hoofd van justitie van Pakistan en weigeren hieruit te vertrekken".

De moord op Benazir Bhutto

Musharraf gaf op maandag aan dat zijn regering geen enkele rol speelde bij de moord op oppositieleider Benazir Bhutto: "Ik verwijs alle complottheorieën naar de prullenbak. Pakistan heeft nimmer incidenten zoals de moord op tegenstanders gekend".

In reactie op een vraag van het Spaanse Parlementslid José Ignacio Salafranca (Europese Volkspartij) over de redenen van deze moord, zei Musharraf dat "het doel ervan het destabiliseren van Pakistan is". Volgens Musharraf vond er geen falen van de Pakistaanse veiligheidsdienst plaats omdat de moord plaatsvond buiten en na de geplande evenementen.

Op de vraag of hij zich zou verzetten tegen een internationaal onderzoek, antwoordde Musharraf dat het onderzoek naar de moord door Scotland Yard genoeg moet zijn, omdat deze forensische en technische expertise brengen.

Waarnemingsmissie

Een waarnemingsmissie van de EU onder leiding van het Duitse EP-lid Michael Gahler (Europese Volkspartij) zal de parlementsverkiezingen in Pakistan die staan gepland voor 18 februari waarnemen. Het EP heeft besloten een eigen delegatie te sturen ter ondersteuning. Deze zal onderworpen zijn aan adequate beveiligingsvoorwaarden.