Europees Parlement over het wetgevings- en werkprogramma van de Europese Commissie voor 2008

Het Europees Parlement neemt een resolutie aan over het wetgevings- en werkprogramma van de Europese Commissie voor 2008 en gaat daarbij onder meer in op de ratificatie van het EU-Hervormingsverdrag, een gemeenschappelijke belastinggrondslag voor ondernemingen en de situatie met betrekking tot Kosovo.

Het Europees Parlement is verheugd dat de Commissie zich inzet voor de ratificatie van het Hervormingsverdrag. Het EP zegt dat de doelstellingen en hervormingen die in dit Verdrag besloten liggen van essentieel belang zijn voor het gezonde functioneren en de toekomstige ontwikkeling van de Unie. Het nieuwe verdrag zal de EU democratischer maken en dichter bij de burger brengen.

Het Parlement betreurt dat de Commissie niet van plan is een voorstel in te dienen over de invoering van een geconsolideerde gemeenschappelijke belastinggrondslag voor ondernemingen, waardoor de resultaten die tot dusverre op de interne markt bereikt zijn op het gebied van eerlijke concurrentie zouden kunnen worden aangevuld. Invoering van een gemeenschappelijke belastinggrondslag zou leiden tot grotere transparantie waardoor bedrijven zowel in het buitenland als in hun eigen land volgens dezelfde regels kunnen opereren, waardoor de concurrentie tussen de lidstaten om investeringskapitaal aan te trekken zou worden bevorderd. Het EP dringt er tegelijkertijd op aan dat het de verantwoordelijkheid is van de lidstaten om de tarieven van de vennootschapsbelasting vast te stellen.

De leden merken op dat de Commissie van plan is bijzondere aandacht te besteden aan de toekomst van Kosovo. Zij verwachten dat de Commissie verdere evaluaties en voorstellen met betrekking tot de bijstand van de EU aan Kosovo presenteert, naarmate de situatie zich verder ontwikkelt.