Interview met europarlementslid Lambert van Nistelrooij

De persdienst van het Europees Parlement gaat tot aan de verkiezingen in 2009 in gesprek met de Nederlandse en Vlaamse europarlementariërs. Dit keer is de beurt aan Lambert van Nistelrooij (CDA).

Sinds wanneer bent u lid van het EP? Wat deed u hiervoor?

Sinds 2004 ben ik lid van het Europees Parlement. Daarvoor was ik twaalf jaar lid van Gedeputeerde Staten voor de Provincie Brabant. Hier hield ik mij vooral bezig met wonen, zorg, volksgezondheid en Europese aangelegenheden. Ik merk dat deze zaken ook in mijn huidige werk terugkomen en dat ik veel van de kennis die ik toen heb opgedaan nu nog steeds kan gebruiken.

Waar houdt u zich in het Parlement mee bezig?

Ik ben lid van de parlementaire commissies Regionale Ontwikkeling (REGI) en de tijdelijke commissie Klimaatverandering (CLIM). Als EVP-ED coördinator in REGI concentreer ik mij op de band tussen regionale ontwikkeling, Europese fondsen en het inzetten, over de grenzen heen, op innovatie en nieuwe technologieën in de zogenaamde Europese Topregio's. Daarbij ben ik plaatsvervangend lid van de commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) en de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid (ENVI). Daarnaast ben ik ook lid van een aantal interparlementaire delegaties (EUROLAT, relaties met de ANDES-landen, betrekkingen tussen de EU en Chili en de EU en Canada). Verder ben ik vice-voorzitter van de parlementaire intergroepen over stedelijke ontwikkeling en vergrijzing.

Wat vindt u het boeiendste van uw werk als europarlementariër?

Ik zet me ervoor in om Europa dichterbij te brengen. Voor veel mensen is Europa nog steeds een 'ver van mijn bed show'. Ik beschouw het als een uitdaging om mensen bewust te maken van het feit dat Europa hen wel degelijk raakt en dat de beslissingen die in Europa genomen worden, ook hun aangaan. Ik ontmoet ook de meest uiteenlopende mensen die mij vanuit verschillende kanten informeren over wat er in Nederland leeft. Mijn koffiebijeenkomsten in Brabant en Zeeland worden iedere week uitstekend bezocht.

Wat vindt u minder boeiend of zelfs vervelend?

Als europarlementariër heb je een drukke en veelzijdige baan. Keerpunt is wel dat je privéleven hieronder kan gaan lijden omdat je vaak onderweg bent. Daarbij is er de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg die gerust kan worden afgeschaft.

Met welke dossiers bent u nu bezig? Wanneer worden zij door de parlementaire commissie en het voltallige Parlement behandeld?

In de commissie Regionale Ontwikkeling bereid ik me voor op de herziening van het regionaal beleid na de uitbreiding met de nieuwe lidstaten. Ik heb in de industriecommissie net het dossier over de hoge belkosten ('roaming') behandeld. Een groot dossier met een positief resultaat: mobiel bellen is in heel Europa goedkoper geworden. Nu en in de nabije toekomst speelt er een aantal belangrijke dossiers in de milieucommissie. Na het dossier over gewasbeschermingsmiddelen wordt in november en december in de plenaire vergadering gestemd over voorstellen betreffende bodembescherming en fijnstof. Verder ga ik me steeds meer richten op de energiehuishouding (de vijf voorstellen van Commissaris Piebalgs zullen pas volgend jaar hun beslag kennen) en klimaatverandering. Dit laatste brengt dan voor volgend jaar de discussie over de handel in emissierechten en een duurzaam energiegebruik terug op de Europese agenda. Ten slotte zet ik mij ook in voor toptechnologie van vliegtuigmotoren ('Clean Sky') en voor ontwikkeling van ICT in zorg en wonen.

Waarom zijn deze dossiers belangrijk?

Klimaatverandering en energiegebruik zijn onderwerpen die ons allen aangaan. Europa moet actie ondernemen. Daarbij moeten we ook goede alternatieven bieden zoals niet-fossiele energiebronnen. Overigens, het werk in het Parlement moeten we wel anders gaan organiseren. Er is nu nog te veel versnippering. Klimaat, milieu en economie vragen om een méér geïntegreerde aanpak.

Actualiteit: Turkije dreigt Noord-Irak binnen te trekken om daar tegen de PKK te strijden. Wat is uw boodschap aan Turkije?

De Europese Unie heeft Turkije lidmaatschap van de Unie in het vooruitzicht gesteld. Beloofd is beloofd. Maar ieder land moet aan de voorwaarden voldoen om daadwerkelijk lid te mogen worden, dus ook Turkije. Op dit moment is aan die voorwaarden lang niet voldaan.

 

REF.: 20071128IPR14003