Europese vraagbaak 'Europe direct' verwerkt 100.000ste vraag van dit jaar

Europe Direct, de informatiehotline van de Europese Commissie, kreeg op 13 november de 100 000e oproep van het jaar. De vraag kwam van mevrouw Sandrine Jean van het sociaal en cultureel centrum ODYSSEE in Gard (Zuid-Frankrijk). Zij belde het gratis telefoonnummer van EUROPE DIRECT 00800 6 7 8 9 10 11 en vroeg of werknemers uit Polen nog steeds een arbeidsvergunning en een verblijfskaart in Frankrijk nodig hebben. De vraag werd onmiddellijk beantwoord door Rasa, een van leden van het meertalige team van het contactcentrum.

Het is een nieuw record voor EUROPE DIRECT. Margot Wallström, vice-voorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor het communicatiebeleid, verklaarde dat " EUROPE DIRECT er voor de burgers is. Het verbindt de burgers met de EU, beantwoordt hun vragen en luistert naar hun problemen. Ik zou willen dat steeds meer mensen een beroep op EUROPE DIRECT deden".

Op de dag waarop EUROPE DIRECT de 100 000e oproep van 2007 kreeg, namen ook burgers uit Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Slowakije, Spanje, Roemenië, Denemarken, Griekenland, Tsjechië, Litouwen, Bulgarije, Italië, Nederland, Zweden, Portugal, Finland, Latijns-Amerika, Azië en Afrika contact met het centrum op.

Wat is EUROPE DIRECT?

EUROPE DIRECT werd opgestart in 1998. Het telefoonnummer 00800 6 7 8 9 10 11 kan door iedereen in de EU worden gebeld en de bellers kunnen een antwoord in alle officiële talen van de EU krijgen.

Vragen per e-mail worden gemiddeld binnen de drie werkdagen beantwoord. Om complexe vragen te beantwoorden worden deskundigen ingeschakeld. Het contactcentrum biedt ook een internetdienst aan om burgers online te helpen.

Populaire thema's

In 2007 ging een groot aantal vragen over de interne markt (reizen, werken en studeren in het buitenland), de Europese instellingen en de roamingregelgeving. Veel vragen gingen ook over de rechten van vliegtuigpassagiers. Momenteel stijgt het aantal vragen over het hervormingsverdrag.

Naast algemene vragen over de EU beantwoordt EUROPE DIRECT ook vragen over het zevende kaderprogramma voor onderzoek en de interne markt (Wegwijzerdienst voor burgers) en vragen van de exporthelpdesk voor exporteurs in ontwikkelingslanden.

Wie neemt contact op met EUROPE DIRECT?

De personen die contact met EUROPE DIRECT opnemen, vormen een heterogene groep: van studenten die een verhandeling schrijven, tot gepensioneerden die informatie vragen over de pensioenregelingen in andere Europese landen dan hun eigen land. Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) informeren naar de financiële mogelijkheden om een bedrijf op te starten of uit te breiden, terwijl allerlei deskundigen vragen stellen over Europese richtlijnen en verordeningen.

Algemene informatie

EUROPE DIRECT is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.30 uur MET. Buiten deze uren kan een boodschap worden achtergelaten op het voicemailsysteem van EUROPE DIRECT. De dienst biedt:

  • een gratis telefoonnummer (00 800 6 7 8 9 10 11) dat overal vanuit de 27 lidstaten kan worden gebeld.
  • een e-mail- en internetdienst via de volgende site: http://ec.europa.eu/europedirect/

Nadere informatie vindt u op de volgende site: http://ec.europa.eu/europedirect/