Europees Hof van Justitie: EU kan lidstaten verplichten sancties in te stellen; lidstaten bepalen strafmaat

donderdag 25 oktober 2007, 18:00

Den Haag (PDC) - Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdag 23 oktober bepaald dat de Europese Unie als wetgever lidstaten kan dwingen straffen op te leggen als dat nodig is om de doeltreffendheid van Europese regelgeving te garanderen. Tegelijkertijd mag de Europese Unie de lidstaten niet voorschrijven bepaalde sancties op te leggen.

De Raad  wilde in een kaderbesluit ter bestrijding van verontreiniging van zeeschepen de soort en hoogte van sancties voorschrijven. Het besluit was gebaseerd op het Verdrag van de Europese Unie - de bron voor samenwerking op het gebied van strafrecht. De Europese Commissie daarentegen vond dat het besluit gebaseerd had moeten zijn op het Verdrag van de Europese Gemeenschap - de bron voor Europese regelgeving over milieu- en vervoerbeleid.

Het grote verschil is dat in het laatste geval de Europese Unie, en dus de Commissie, er veel meer over te zeggen heeft dan in het eerste geval. Het Hof heeft geoordeeld dat de Commissie gelijk heeft. Hiermee bevestigt het Hof een eerdere uitspraak in een soortgelijke zaak van twee jaar geleden.

Er zit wel een hele duidelijke en belangrijke begrenzing aan wat de Europese Unie aan bevoegdheden heeft. Het bepalen van de aard en hoogte van de strafrechtelijke sancties valt buiten de bevoegdheden van de Europese Unie. Alleen de lidstaten zelf mogen sancties in het kader van het strafrecht opleggen.

Bron: Staatscourant 23-10-2007, Hof van Justitie perscommunique 76/07, Conclusie in de zaak C-440/05