Tjeenk Willink wil politieker debat over Europees beleid

dinsdag 2 oktober 2007, 15:00

Den Haag (PDC) - Vicevoorzitter Tjeenk Willink van de Raad van State wil dat de Tweede Kamer inhoudelijker debatteert over Europese voorstellen. Het gaat nu teveel over de vraag of iets Europees moet worden geregeld of op nationaal niveau thuishoort. Het gaat dan niet over het voorstel zelf. 

Tjeenk Willink zei dat in een bijeenkomst over het verbeteren van de rol van het parlement in de Europese besluitvorming. De controlerende rol van de Tweede Kamer is als het om Europese regelgeving gaat niet genoeg. Achteraf kan de Tweede Kamer niets meer veranderen, omdat Europese afspraken al zijn gemaakt. Er wordt te veel afgewacht.

Daarnaast let de Tweede Kamer heel erg op de media, en de media vinden Europa niet interessant. Dus houden politici zich er niet mee bezig. Gevolg is dat politici weinig over Europa weten.

Volgens Tjeenk Willink moeten Eerste en Tweede Kamer zich al vroeg met Europese voorstellen gaan bezighouden. En moet Europees beleid als binnenlands beleid worden behandelt, in plaats van het te zien als iets dat buitenland en ver van ons weg is.

Bronnen: Bijeenkomst vaste commissie Europese Zaken, Tweede Kamer 28 september & Nederlands Dagblad, 29 september