Prinsjesdag 2007: over het Hervormingsverdrag en betrokkenheid bij de EU

woensdag 19 september 2007, 12:15

Den Haag (PDC) - Tegelijkertijd met het bekendmaken van de begroting voor 2008, brengt de regering op Prinsjesdag de 'Staat van de Europese Unie' uit. Dit document en de begroting van Buitenlandse Zaken schetsen een beeld van wat de regering het komende jaar ten aanzien van het Hervormingsverdrag van plan is.

De regering zegt tevreden te zijn met het Hervormingsverdrag. Ze vindt dat de bezwaren die de Nederlandse bevolking had en die geleid hebben tot de afwijzing van de Europese grondwet in een referendum, zijn weggenomen door het behaalde resultaat in de onderhandelingen met de andere Europese landen.

Het is nog niet duidelijk of er een tweede referendum komt; in de stukken staat er in elk geval geen verwijzing naar een dergelijk plan. De verwachting is dat het kabinet komende vrijdag zijn standpunt ten opzichte van het houden van een referendum kenbaar maakt.

Of er een referendum komt of niet, de regering zal in elk geval meer aandacht aan voorlichting aan en discussie met de burger schenken. De Nederlander moet de feiten beter leren kennen en daarmee ook de voordelen van de Europese samenwerking, aldus de regering. Dat moet de rijksoverheid niet alleen doen: ook maatschappelijke organisaties en scholen zouden hier een rol in moeten spelen.

De Europese samenwerking op het gebied van klimaat, energie en migratie moet verbeterd worden, wil Nederland deze zaken effectief kunnen aanpakken. Hiermee loopt de regering ten dele vooruit op het Hervormingsverdrag waar deze intensievere samenwerking expliciet in vermeld staat.

Tenslotte wil de regering samen met het parlement binnenkomende Europese voorstellen sneller en beter bekijken. In de analyse wordt veel nadruk gelegd op of, hoe, en wanneer Europese samenwerking noodzakelijk is om problemen aan te pakken. De keuze om zaken wel of niet Europees te regelen moet zo duidelijker worden. En door het parlement eerder op de hoogte te stellen van wat er in de Europese Unie speelt is die keuze dan ook beter gecontroleerd.

Bronnen: Wetsvoorstel en Memorie van Toelichting Begroting BZ 2008, Staat van de Europese Unie 2007-2008