Prinsjesdag 2007: Nederlandse voornemens voor de Europese Unie

dinsdag 18 september 2007, 17:00

Den Haag (PDC) - Met het 'nee' tegen de Europese grondwet in 2005 in het achterhoofd beseft de regering dat meer draagvlak voor de Europese Unie  nodig is. De regering gaat meer doen aan voorlichting en discussie - door een goede informatievoorziening zouden de voordelen van Europese samenwerking zichtbaar moeten worden. Dat blijkt uit de 'Staat van de Europese Unie' en de begroting van Buitenlandse Zaken die op Prinsjesdag zijn uitgebracht.

Er ligt veel nadruk op klimaatverandering en problemen rondom de energievoorziening. De regering wil meer Europese samenwerking op deze terreinen, omdat Nederland deze problemen nooit alleen kan oplossen.

Een ander speerpunt is de verbetering van de samenwerking op het gebied van asiel- en migratie, en veiligheidsbeleid (waaronder terrorismebestrijding). Ook dit zijn zaken die Nederland in toenemende mate niet alleen kan regelen.

Tenslotte wil de regering heel kritisch kijken naar verdere uitbreiding van de Europese Unie. Niet elk land waarmee de EU samenwerkt is een kandidaat-lidstaat, aldus het document.

Afdrachten aan de Europese Unie kosten de rijksoverheid in 2008 7,69 miljard euro. Nederland ontvangt van de EU op nationaal niveau 0,61 miljard euro, plus subsidies voor regionale en lokale projecten, en directe steun aan agrarische bedrijven. Alles verrekend, betaalt Nederland komend jaar netto een kleine 4 miljard euro aan de Europese Unie.

Bronnen: Wetsvoorstel en Memorie van Toelichting Begroting BZ 2008, Staat van de Europese Unie 2007-2008