Beperkingen voor vloeistoffen die passagiers aan boord van vliegtuigen mogen meenemen

Het Europees Parlement vraagt dat het verbod op het aan boord van vliegtuigen meenemen van vloeistoffen wordt herzien. Volgens het Parlement schiet het verbod zijn doel voorbij.

Het Europees Parlement vindt dat de door de verordening veroorzaakte kosten niet in verhouding staan tot het met de verordening beoogde doel, dat is meer veiligheid in de luchtvaart. Het EP verzoekt de Commissie dan ook om met spoed de verordening inzake vloeistoffen die aan boord van vliegtuigen mogen worden gebracht te herzien en, indien geen verdere doorslaggevende feiten worden aangedragen, deze in te trekken.

Het Parlement steunt alle veiligheidsmaatregelen tegen terrorismegevaren in de luchtvaart die realistisch zijn bedoeld om het risico van een aanslag tot een minimum terug te brengen en die niet buiten proporties zijn. Het Parlement constateert echter dat passagiers worden geconfronteerd met hogere kosten door inbeslagname van particuliere eigendommen als gevolg van de implementatie van de verordening. De verordening leidt tot aanzienlijke ongemakken en oponthoud voor operators en passagiers, vooral bij transit.

Daarbij is het zo dat de controle op vloeistoffen in handbagage door röntgen-apparatuur niet aan het licht kan brengen of er explosieven in vloeistoffen verstopt zijn.