Natuurrampen

Het Parlement vraagt om een snelle inzet van het solidariteitsfonds om de lidstaten die deze zomer getroffen zijn door natuurrampen (met name de bosbranden in Griekenland) te helpen. Het EP waarschuwt daarbij wel dat hulpgelden moeten worden terugbetaald indien herbebossingsplannen niet worden uitgevoerd.

Het EP vraagt de Commissie om mobilisatie van het huidig EU-solidariteitsfonds op de meest flexibele wijze, dat wil zeggen onmiddellijk en zonder tijdrovende procedures of administratieve belemmeringen. Ook verzoekt het EP de Commissie om buitengewone communautaire, met name financiële, steunmiddelen te creëren om steun te verlenen voor het herstel van de gebieden die zware schade hebben geleden en om de productiemogelijkheden in de getroffen gebieden te herstellen.

De leden dringen er bij de lidstaten op aan om te zorgen dat alle verbrande bosgebieden bos blijven en onder herbebossingsprogramma's vallen, ook met verplicht opgelegde voorwaarden, en dat er geen veranderingen in de ruimtelijke ordening toegestaan worden. De leden vragen de Europese Commissie om toezicht te houden op de doelmatige gebruikmaking van alle noodfondsen die de lidstaten ter beschikking gesteld worden om de gevolgen van de natuurrampen te bestrijden. De afgevaardigden vragen terugbetaling bij oneigenlijk gebruik van steunverlening door de Gemeenschap, bijvoorbeeld indien herbebossingsplannen niet uitgevoerd worden.

Het Parlement spreekt voorts zijn afkeuring uit over de legaliseringspraktijk voor illegale bouwactiviteiten in beschermde gebieden, over het algemeen zonder vergunning, en dringt erop aan om alle pogingen om de bescherming van bosgebieden te verminderen door middel van wijzigingen in de Griekse grondwet onmiddellijk te staken.

Het Parlement verwijst niet alleen naar de bosbranden in Griekenland, maar zegt dat verwoestende branden en zware overstromingen dood en verderf hebben gebracht in geheel Europa. Perifere regio's, vooral Martinique en Guadeloupe, hadden te lijden van de orkaan Dean. Alleen al in juli is evenveel land in vlammen opgegaan als gedurende heel 2006 en in augustus heeft zich in Griekenland een grote nationale tragedie voltrokken ten gevolge van één van de dodelijkste bosbrandrampen in de wereld sinds 1871.

Andere delen van Europa, met name het Verenigd Koninkrijk, hadden met zware overstromingen te kampen, resulterend in minstens tien doden en naar schatting € 5 mrd schade aan huizen, scholen, infrastructuurvoorzieningen en de landbouw, ontregelingen in de drinkwatervoorziening van meer dan 420.000 mensen, verdrijving van grote aantallen mensen en aanzienlijke verliezen voor bedrijfsleven, landbouw en toeristische industrie. Italië is getroffen door ernstige overstromingen in het centraal gebied van het Noorden, en door droogte en branden in het Zuiden, terwijl er zich een extreme droogte voorgedaan heeft in Oost-Europa, vooral in Roemenië.