Interview met Europarlementslid Joost Lagendijk

De persdienst van het Europees Parlement gaat tot aan de verkiezingen in 2009 in gesprek met de Nederlandse en Vlaamse europarlementariërs. Dit keer is de beurt aan Joost Lagendijk (GroenLinks).

Sinds wanneer bent u lid van het EP? Wat deed u hiervoor?

Ik ben sinds 1998 met veel plezier lid van het Europees Parlement voor GroenLinks. Voor dat ik fulltime de politiek in ging, was ik uitgever. Zo heb ik verschillende reisgidsen en boeken uitgegeven over maatschappelijke onderwerpen. Ik ben sinds de oprichting betrokken bij GroenLinks. Ook ben ik jarenlang lid geweest van het partijbestuur.

Waar houdt u zich in het Parlement mee bezig?

Ik houd me voornamelijk bezig met het buitenlandse beleid van de Europese Unie. Zo ben ik voorzitter van de Turkije-delegatie, een samenwerkingsorgaan tussen het Turkse parlement en het Europees Parlement. Deze delegatie houdt zich onder andere bezig met de hervormingen in het land en de toetredingsonderhandelingen tot de EU. Verder ben ik de rapporteur voor Kosovo en houd ik mij bezig met de onderwerpen veiligheid, defensie en transport.

Wat vindt u het boeiendste van uw werk als europarlementariër?

Het meest boeiend van mijn werk is het samenwerken met collega-parlementariërs. Door de verschillende culturen en achtergronden is dat wel vaak complex, maar als het lukt om alle neuzen de zelfde kant op te krijgen is dat erg de moeite waard!

Wat vindt u minder boeiend of zelfs vervelend?

Collega's die zuiver hun nationale eigenbelang voorop stellen en het gemeenschappelijk Europese belang uit het oog verliezen.

Met welke dossiers bent u nu bezig? Wanneer worden zij door de parlementaire commissie en het voltallige Parlement behandeld?

Namens het EP ben ik rapporteur voor Kosovo, de provincie die officieel nog bij Servië hoort. Momenteel wordt de toekomstige status besproken binnen de VN-Veiligheidsraad. Europa en de VS zijn voor een onafhankelijke status van Kosovo op basis van het plan van de Finse VN-gezant Ahtisaari. Rusland is fel tegen. Als het plan wordt uitgevoerd, dan zal de EU een missie sturen om toezicht te houden over een onafhankelijk Kosovo. In juli vraag ik de Commissie en de Raad wat zij zullen doen als een Veiligheidsraadsresolutie uitblijft.

Waarom zijn deze dossiers belangrijk? 

De toekomst van Kosovo is bepalend voor stabiliteit op de Balkan. De Albanese meerderheid van deze Servische provincie wacht ongeduldig op definitieve zelfstandigheid, na zeven jaar VN-bestuur. De economische situatie is slecht. Mocht overeenstemming binnen de Veiligheidsraad uitblijven, dan is de kans groot dat landen afzonderlijk Kosovo als republiek erkennen. In het ergste scenario wordt het geweld in Kosovo hervat. Dit kan de hele regio destabiliseren en dat gaat de EU direct aan.

Actualiteit: Wat verwacht u van de nieuwe Franse president Sarkozy?

Ik verwacht veel daadkracht van Sarkozy om een nieuw EU-verdrag voor elkaar te krijgen. Ook zal hij pogingen ondernemen om de uitbreiding van de EU met Turkije op langere baan te schuiven of zodanig te dwarsbomen dat Turkije er zelf de brui aan geeft.  

 

REF.: 20070705IPR08844