Grenzen gaan open voor werknemers uit Midden- en Oosteuropa

vrijdag 27 april 2007, 15:00

Op 1 mei gaan de grenzen open voor werknemers uit de nieuwe lidstaten in Midden- en Oost-Europa die in 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden.

In 2004 was afgesproken dat de oude lidstaten zoals Nederland het aantal personen dat uit die nieuwe lidstaten het land binnen kon komen, mocht beperken. De vrees bestond dat Polen voor een 'Pools loon' hier de arbeidsmarkt zouden overspoelen. Om oneerlijke concurrentie met Nederlandse werknemers te voorkomen heeft minister Donner afspraken gemaakt om te bereiken dat werknemers uit de nieuwe lidstaten gelijk loon voor gelijk werk en verantwoorde huisvesting krijgen.

Werkgevers die minder dan het minimumloon betalen kunnen een boete krijgen die tot 6700 euro kan oplopen en die bij herhaling nog hoger uitvalt. Daarnaast gaan de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en sectorale sociale partners, nog beter samenwerken om de ontduiking van het minimumloon te bestrijden. Minister Donner gaat met de Belastingdienst en gemeenten overleggen of gemeenten adresgegevens kunnen krijgen die zij nodig hebben voor de handhaving van het huisvestingsbeleid. Minister Donner bevordert een pilot van de Belastingdienst en de gemeente Den Haag om tot gegevensuitwisseling te komen.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken, 27 april 2007