Resolutie EP over overdracht persoonsgegevens aan de VS: PNR en SWIFT

woensdag 14 februari 2007

Instellingen - 14-02-2007 - 14:10

Reeds geruime tijd is het Parlement verontrust over de overdracht van persoonsgegevens van EU-onderdanen aan de VS. In een resolutie gaat het EP in op de overdracht van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers (de zogenaamde PNR-data) en op de SWIFT-affaire.

Het Europees Parlement vindt de verbeteringen die de Amerikaanse regering wil invoeren met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens onvoldoende voor de bescherming van de gegevens van Europese burgers. Het Parlement wenst dat de privacywet uit 1974 op basis van wederkerigheid ook van toepassing zou kunnen zijn op Europese burgers, zodat zij toegang hebben tot hun gegevens en deze kunnen rectificeren en veranderen, en voorts een beroep kunnen doen op een rechterlijke instantie of een onafhankelijke persoonsgegevensautoriteit.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Passenger Name Records

Het Parlement vindt dat duidelijk grote behoefte bestaat aan regels voor de bescherming van persoonsgegevens in de derde pijler alsmede aan mondiale normen voor alle categorieën van persoonsgegevens. Een nieuwe PNR-overeenkomst moet in ieder geval gebaseerd zijn op het PUSH-systeem. Het PULL-systeem mag niet langer geaccepteerd worden gezien het feit dat PUSH al onder de vorige overeenkomst ingevoerd had moeten zijn. Ook vindt het EP dat reizigers op de hoogte moeten worden gesteld van de overdracht van persoonsgegevens en toegang moeten hebben tot hun gegevens. Reizigers moeten gegevens kunnen rectificeren en wijzigen en in beroep kunnen gaan bij een juridische instantie of een onafhankelijke autoriteit voor gegevensbescherming.

2.

SWIFT

De leden vinden het verontrustend dat SWIFT al vier jaar lang de Amerikaanse overheid toegang geeft tot alle gegevens die in het systeem worden verwerkt. De leden zijn ook verontrust over het feit dat deze situatie, die in strijd is met het Europees Verdrag voor de mensenrechten en het handvest van de grondrechten, niet al op een eerder tijdstip duidelijk aan de kaak is gesteld door de Europese Centrale Bank of door de groep van tien centrale banken die toezicht houden op de activiteiten van SWIFT, en dat pas onlangs de Europese banken en hun klanten via persberichten op de hoogte zijn gebracht van de bestaande situatie.

Het Parlement wijst erop, dat gegevens die gegenereerd worden in financiële transacties, uitsluitend gebruikt mogen worden voor justitieel onderzoek wanneer vermoed wordt dat er sprake is van de financiering van terrorisme, en dan nog alleen onder duidelijk omschreven voorwaarden

Het EP zegt dat de EU en de VS nauwe en loyale bondgenoten zijn in de strijd tegen het terrorisme. Zij moeten samen onderhandelen over een internationale overeenkomst die uitgaat van de veronderstelling dat SWIFT als Belgische onderneming onderworpen is aan de Belgische wet. Het logische gevolg zou zijn dat SWIFT verplicht is een einde te maken aan zijn huidige praktijk om alle gegevens van Europese burgers en ondernemingen te dupliceren op haar Amerikaanse site. De europarlementsleden dringen erop aan dat de op te stellen internationale overeenkomst de nodige waarborgen biedt tegen misbruik van gegevens voor economische en handelsdoelen.

Procedure: Gezamenlijke ontwerpresolutie / Debat: 31 januari 2007 / Stemming: 14 februari 2007 / Ontwerpresolutie aangenomen

 

REF.: 20070208IPR02901