Hirsch Ballin: Verdrag van Prüm proeftuin voor Europese samenwerking

woensdag 22 november 2006, 10:00

Het verdrag waarin een aantal Europese landen afspraken hebben gemaakt over samenwerking op het terrein van politie en justitie, kan dienen als model voor de toekomstige Europese politie- en justitiesamenwerking. Dat zei minister Hirsch Ballin van Justitie op een symposium in Wenen.

Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, België, Spanje en Oostenrijk sloten vorig jaar in de Duitse stad Prüm een verdrag dat een geïntensiveerde aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit mogelijk maakt. Zo krijgen politiediensten toegang tot elkaars bestanden met vingerafdrukken en DNA-profielen, en is grensoverschrijdende samenwerking gemakkelijker. Ook kunnen ter voorkoming van terrorisme persoonsgegevens worden uitgewisseld.

De weerstand van sommige EU-lidstaten om eigen bevoegdheden over te dragen staat een effectieve bestrijding van criminaliteit in de weg. Tegelijk blijkt uit onderzoeken dat burgers actie van de Europese Unie verwachten om criminaliteit en terrorisme te bestrijden. Zonder samenwerking lukt dat niet, omdat criminaliteit steeds vaker een internationale dimensie heeft. Hirsch Ballin hoopt dat de landen die nog niet meedoen aan het Verdrag van Prüm, inzien dat internationale samenwerking succesvol is. Het zou de weerstanden tegen de overdracht van nationale bevoegdheden kunnen wegnemen.

Bronnen: Persbericht Ministerie van Justitie 14 november 2006; Staatscourant 21 november 2006