Alexander Milinkevich krijgt Sacharovprijs 2006

zondag 29 oktober 2006

Alexander Milinkevich krijgt de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken 2006. De Conferentie van Voorzitters - de fractievoorzitters in het Europees Parlement - kennen de prijs toe aan de leider van de Wit-Russische oppositie.

Milinkevich was kandidaat bij de presidentsverkiezingen die afgelopen maart in Wit-Rusland werden gehouden. De uitslagen van deze verkiezingen werden als oneerlijk veroordeeld door de EU en de VS. Tijdens een manifestatie waarbij tegen de uitslag werd gedemonstreerd, werd Milinkevich gearresteerd. Hij werd vijftien dagen vastgehouden. Een maand voor de verkiezingen had de oppositieleider nog het Europees Parlement bezocht. Bij die gelegenheid had hij de europarlementariërs om steun gezocht. Een delegatie van europarlementsleden die als waarnemers bij de verkiezingen wilden fungeren, werd de toegang tot Wit-Rusland echter geweigerd.

Milinkevich is 59 jaar oud en heeft wis- en natuurkunde gestudeerd in Frankrijk, Duitsland en de VS. Begin jaren negentig was hij loco-burgemeester van de stad Hrodna. De Sacharovprijs zal hem officieel worden toegekend tijdens de plenaire vergadering op 13 december a.s. Aan de prijs zijn een certificaat en een cheque van € 50.000 verbonden.

 

REF.: 20061026STO12284

Nadere informatie :

De Sacharov-prijs

 

Alle nieuwsitemsAlle nieuwsitems