SDU: "Niks mis met techniek stemcomputers"

maandag 21 augustus 2006, 12:22

Het stemmen met een stemcomputer is veilig. Dat zegt stemcomputer-leverancier SDU in reactie op kritiek van de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'. De actiegroep wil een terugkeer naar het papieren stembiljet, omdat stemcomputers verkiezingsfraude eenvoudiger zouden maken. De actiegroep stelt dat een fictieve 'Frauderende Partij' de uitslag kan manipuleren door de computer te besmetten met virus-achtige programma's wanneer het de kandidatenlijst aanlevert. Ook zou de 'Frauderende Partij' het versturen van de uitslag van het stemlokaal naar het stadhuis kunnen kapen, door het opzetten van een illegale GPRS-verbinding.

De SDU, die het NewVote-systeem heeft geleverd aan de gemeente Amsterdam, bestrijdt de kritiek. Politieke partijen kunnen geen virus 'meegeven' aan de kandidatenlijst, omdat deze lijsten worden aangeleverd door de Kiesraad. Ook zijn volgens de SDU de risico's bij het opsturen van de verkiezingsuitslag beperkt. Het stembureau stuurt de uitslag weliswaar in digitale vorm naar het stadhuis, maar het stembureau zorgt voor een dubbele controle door de uitslag ook ter plekke uit te draaien. De digitaal aangeleverde uitslag wordt op het stadhuis vergeleken met de geprinte uitslag, die later arriveert.

SDU-directeur Huib Cuperus vindt dat de discussie zich ten onrechte toespitst op de technologie, terwijl het werkelijke vraagstuk elders zit, namelijk het vertrouwen in de eerlijkheid het verkiezingsproces. Er is een mogelijkheid tot fraude als de SDU zelf malafide software installeert, en dat is een kwestie van vertrouwen. Maar Cuperus meent dat alle technologie te manipuleren is: de stemcomputer, maar ook het stembiljet. Het verkiezingsproces met stemcomputers voldoet aan strenge normen die de Kiesraad heeft vastgesteld. Het hele systeem is getest en goedgekeurd door TNO, en TNO controleert het systeem opnieuw bij elke wijziging in het bronbestand.

bron: AutomatiseringGids, 18 augustus 2006


Meer over:

Verwant nieuws: