Commisie Tbs-stelsel: tbs is in principe eindig
Volgens Arno Visser, voorzitter van de Tweede-Kamercommissie die onderzoek deed naar het Tbs-stelsel, moeten tbs'ers die na hun behandeling vrijkomen niet levenslang worden gevolgd. Dat zei hij gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport van de commissie.
Eén van de conclusies van de commissie is dat de huidige termijn van 'volgen' na behandeling moet worden verlengd van drie naar negen jaar. Sybrand van Haersma Buma vindt dat nog te kort. Dit CDA-Tweede-Kamerlid wil de mogelijkheid openhouden om tbs'ers de rest van hun leven te blijven volgen, of om steeds per persoon te bekijken of verlenging van 'volgen' noodzakelijk is.
Visser legde uit dat het negen jaar volgen in de regel zal leiden tot een straf van twintig jaar. Bij zware misdrijven wordt al gauw zes jaar cel gegeven met daarna zes jaar tbs en dan nog negen jaar 'volgen'. Betrokkene moet perspectief hebben op echte resocialisatie. Daar is Tbs juist voor bedoeld. "In Nederland is straf in principe eindig tenzij er levenslang is opgelegd", aldus Visser.
Het levenslang volgen staat overigens los van de zogenaamde 'longstay' gevallen. Dat zijn de tbs'ers die uitbehandeld zijn en waarvan terugkeer in de maatschappij niet verantwoord geacht wordt. De commissie pleit voor meer varianten van 'longstay'. Visser constateert overigens een structurele toename van het aantal longstayers.
Van Haersma Buma wil het 'levenslang volgen' volgende week wel voorleggen aan minister Donner. Dan bespreekt de Tweede Kamer het rapport met het kabinet.
bron: ANP, de Volkskrant