Rol burgemeester steeds meer onder druk

vrijdag 7 oktober 2005, 10:14

Burgemeesters constateren dat hun ambt in toenemende mate wordt uitgehold. Als oorzaken zien ze de invoering van dualisme in de gemeentepolitiek (in 2002) en plannen voor een gekozen burgemeester. Dit bleek gisteren tijdens een bijeenkomst in Alphen aan den Rijn ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. De burgemeesters staan steeds meer bloot aan kritiek op hun functioneren en treden hierdoor vaker af.

Volgens prof. Elzinga (hoogleraar staatsrecht) is de burgemeester die een afstandelijke positie inneemt boven de partijen dan ook aan het verdwijnen. De 'klassieke' beroepsburgemeester die in een klein plaatsje is begonnen en in de loop der jaren grotere gemeenten onder zijn hoede krijgt, maakt plaats voor een burgemeester die eerst wethouder is geweest en van daaruit de sprong naar het burgemeesterschap maakt.

De toegenomen macht van de gemeenteraden heeft er toe geleid dat het er feller aan toe gaat in de lokale politiek. Volgens Elzinga wordt de stabiliteit van colleges van burgemeester en wethouders bedreigd door de opkomst van 'belangen- en leefbaarheidspartijtjes' in veel gemeenteraden. Zo is ook het aantal afgetreden wethouders gestegen.

bron: De Volkskrant 7 oktober 2005


Meer over