Algemene Beschouwingen: Coalitie tevreden met toezeggingen

vrijdag 23 september 2005, 10:13

Gisteren, tijdens de tweede dag van de Algemene Beschouwingen pareerde minister-president Balkenende de kritiek van de oppositie en kwam de coalitiepartijen op enkele punten tegemoet.

De oppositie had Balkenende verweten de inkomensverschillen te vergroten, de economie verder het slop in te helpen en met zijn plannen onrust in de samenleving te veroorzaken. De premier benadrukte dat de veranderingen in bijvoorbeeld de WAO, de WW en de zorg noodzakelijk zijn om te zorgen dat de verzorgingsstaat ook in de toekomst verzekerd blijft. Balkenende werd door de oppositie tijdens zijn betoog constant onderbroken. Na 28 minuten reageerde Balkenende geërgerd en liet hij zijn rustige spreekstijl varen. 'Dit kabinet past ervoor volgende generaties op te zadelen met problemen die we nu kunnen oplossen. '

De oppositiepartijen hadden allemaal een tegenbegroting met meer geld voor onder andere de minima ontworpen. Deze tegenbegrotingen, die doorgerekend waren door het Centraal Planbureau, werden door Balkenende van tafel geveegd. 'Je kunt met ieder rekenmodel manipuleren', aldus Balkenende. Balkenende deed gisteren wel de toezegging om maatregelen te nemen om te voorkomen dat de koopkracht afneemt. Ook als de olieprijs niet daalt zal het kabinet fiscale maatregelen nemen. Het is nog onduidelijk waarvan de koopkrachtcompensatie betaald zal worden, naar alle waarschijnlijkheid zal de compensatie ten koste van gaan van het FES, het fonds van aardgasbaten.

Aan de wensen van de coalitiepartijen werd ook tegemoet gekomen, Zalm beschikt over een ruimte van 200 miljoen in zijn begroting om ze uit te voeren. Het CDA zal zijn hogere belastingaftrek voor gezinnen met kinderen dit begrotingsjaar krijgen. D66 krijgt meer geld voor onderwijs om het dreigende lerarentekort tegen te gaan en de studenten in het nieuwe zorgstelsel te kunnen compenseren. De VVD krijgt zijn verhoging van de belastingvrije vergoeding die de werkgevers hun werknemers kunnen betalen voor het gebruik van een eigen auto. De coalitiepartijen zijn tevreden over het behaalde resultaat.

bron: Volkskrant


verwant nieuws

meer over