EP bespreekt voorstellen Commissie voor hervorming Europees Bestuur (European Governance)

donderdag 29 november 2001, Sylvia-Yvonne KAUFMANN

Sylvia-Yvonne KAUFMANN (EVL/NGL, D)

Witboek van de Commissie: Europese Governance

Doc.: A5-0399/2001

Procedure : Niet-wetgevende raadpleging

Debat : 28 november 2001

Stemming : 29 november 2001

Verslag aangenomen

Het Parlement is erg ingenomen met het initiatief van de Commissie om onvoorwaardelijk en kritisch het Europese bestuur aan een nader onderzoek te onderwerpen. Niettemin spreekt het op een aantal punten zijn zorg uit.

Het Parlement waarschuwt de Commissie dat, ongeacht mogelijke wijzigingen in de opzet en methode van het Europees bestuur, het nimmer zo kan zijn dat zijn rol, met name bij wetgeving, zou worden beknot. Per slot van rekening is het Parlement de enige instelling die rechtstreeks door de Europese burgers wordt gekozen. Het Parlement spreekt dan ook zijn vertrouwen uit in de bestaande communautaire methode, waarbinnen een institutioneel evenwicht is verzekerd en dat het beste middel om is vooruitgang te boeken bij de integratie. Democratische legitimering van het Europees bestuur en de besluitvorming acht het Parlement een groot goed en deze is alleen te bereiken met politieke meningsvorming via parlementaire beraadslaging. Politieke verantwoordelijkheid kan in de ogen van het Parlement dan ook niet vervangen worden door technische begrippen als `efficiëntie' of `coherentie'.

Kritisch is het Parlement ten aanzien van de rol van de "civil society". De georganiseerde civil society onvermijdelijk per sector georganiseerd en deze kan volgens het Parlement geen eigen democratische legitimering bezitten. Het vindt daarom dat de raadpleging van actoren in algemene zin, met als doel wetgevingsvoorstellen te verbeteren, altijd alleen maar een aanvulling op en geen vervanging van de procedures en beslissingen van wetgevende en democratisch gelegitimeerde instellingen kan zijn.

Eenzelfde geluid laat het Parlement horen met betrekking tot zelfstandige regelgevende organen zoals het Bureau voor de harmonisatie binnen de interne markt of het Communautair Bureau voor de plantenrassen. Een toenemende overheveling van EU-bestuursbevoegdheden naar Europese agentschappen met beslissingsbevoegdheden kan afbreuk doen aan het medebeslissingsrecht en de politieke controle door het Parlement en de Raad.

Voor wat betreft de comitologie is het Parlement van mening dat de Commissie verdergaande hervormingsvoorstellen moet indienen omdat op dat vlak een grotere doorzichtigheid wenselijk is en ook meer controle door het Parlement. Alle door de Europese Commissie in het Witboek aangekondigde voorstellen en maatregelen zullen, zodra deze beschikbaar zijn, zorgvuldig door het Parlement worden bestudeerd.