EP-verslag associatie-overeenkomst EU/Libanon

donderdag 16 januari 2003, Gerardo GALEOTE QUECEDO

Gerardo GALEOTE QUECEDO (EVP/ED, E)

Voorstel voor een besluit betreffende de sluiting van de Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Libanon, anderzijds

Doc.: A5-0410/2002

Procedure : Interinstitutioneel akkoord

Debat : 15 januari 2003

Stemming : 16 januari 2003

Verslag aangenomen

Het Parlement stemt in met de sluiting van een associatieovereenkomst tussen de EG en de lidstaten enerzijds en Libanon anderzijds.

De overeenkomst markeert het begin van nauwere betrekkingen in het kader van het Europees-mediterrane partnerschap, dat in 1995 met de Verklaring van Barcelona van start ging. De overeenkomst moet bijdragen tot de vrede en veiligheid in de regio en moet de handel en economische betrekkingen tussen Libanon en de EU en tussen Libanon en zijn partners in het Middellandse-Zeegebied stimuleren. In het kader van het Europees-mediterrane partnerschap zijn reeds overeenkomsten gesloten met Tunesië, Marokko, Egypte, Israël, de Palestijnse gebieden (PLO), Jordanië en Algerije.

De associatieovereenkomst tussen de EU en Libanon is wat inhoud en vorm betreft gelijk aan de andere associatieovereenkomsten in de regio. De overeenkomst heeft een onbeperkte looptijd. Zij effent het pad voor een verdieping van de betrekkingen op een groot aantal gebieden, gebaseerd op wederkerigheid en partnerschap. De eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten vormt een essentieel onderdeel van de overeenkomst.