Verslag-Mulder inzake begrotingsrichtsnoeren 2004, afdeling III
Jan MULDER (ELD, NL)
Richtsnoeren voor de begrotingsprocedure 2004: afdeling III, Commissie
Doc.: A5-0039/2003
Procedure : Begrotingsprocedure
Debat : 11 maart 2003
Stemming : 11 maart 2003
Verslag aangenomen
Het rapport inzake de richtsnoeren voor de begrotingsprocedure 2004, meer in het bijzonder inzake afdeling III van de begroting (Europese Commissie) omvat artikelen over de Europese landbouw, structurele maatregelen, intern en extern beleid, administratieve uitgaven en pre-toetredingssteun. Het Parlement wijst erop dat de goedkeuring van een begroting 2004 voor 25 lidstaten in december 2003 een positief politiek signaal zal zijn, gezien het feit dat de begroting voor 2004 gedurende de eerste vier maanden van het jaar betrekking zal hebben op slechts 15 lidstaten. Het Parlement beklemtoont evenwel dat instemming van het Parlement met het resultaat van de toetredingsonderhandelingen geen overeenstemming inhoudt over de aanpassing van de financiële vooruitzichten.
Wat het algemene financiële beleid betreft, roept het Parlement de Europese Commissie op om de verbetering van de tenuitvoerlegging van EU-programma's voort te zetten en de administratieve lasten substantieel te verminderen. De MEPs zullen de vorderingen met betrekking tot het actieplan om een einde te maken aan abnormale nog betaalbaar te stellen bedragen goed in de gaten houden. Voorts merkt het Parlement op, dat de stijging van het aantal programma's dat via de medebeslissingsprocedure wordt vastgesteld de begrotingsbesluiten minder flexibel maakt. Het is daarom van belang om de koppeling tussen de begrotingsprocedure, het wetgevingsprogramma en de kwijtingsprocedure te versterken.
Met betrekking tot de landbouw dringt het Parlement er bij de Commissie op alle mogelijke verzekeringsregelingen te bestuderen voor economische schade als gevolg van dierziektes. De leden verzoeken om verbetering van vaccins en inentingspraktijken aan de hand van de aanwijzingen in het eindverslag van de Tijdelijke Commissie mond- en klauwzeer. Daarnaast benadrukt het Parlement het cruciale belang van voedselveiligheid. Het Parlement roept de Commissie, de lidstaten en de regio's en gemeenten ertoe op het hoogst mogelijke beschermingsniveau te waarborgen in alle fases van de voedselketen. Daarvoor moeten nieuwe instrumenten worden ontwikkeld, waaronder maatregelen op het gebied van dierenwelzijn en het milieu.
Op het gebied van de structurele maatregelen moedigt het Parlement de lidstaten en de Commissie aan betrouwbare betalingsvoorspellingen te doen voor de structuurfondsen, zodat voor 2004 een betrouwbaardere begroting kan worden opgesteld. Wat de interne beleidsmaatregelen betreft, onderstreept het EP het belang van terrorismebestrijding zonder de burgerrechten in gevaar te brengen. Het EP is ingenomen met het actieprogramma dat de Raad en de Commissie in december 2002 hebben vastgesteld en dat is gericht is op verbetering van de samenwerking binnen de EU bij het voorkomen en beperken van de gevolgen van chemische, biologische of nucleaire bedreigingen door terroristen.
Het Parlement roept de Raad en de Commissie op serieus werk te maken van het EU-beleid op het gebied van immigratie en asiel. Ook de harmonisatie van de beveiliging van de buitengrenzen en de versterking van Europol en Eurojust behoren tot de belangrijkste prioriteiten van de totstandbrenging van een ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. De parlementsleden achten het van het grootste belang om een proefproject te starten voor het opleiden en uitwisselen van nationale rechters. Het Parlement wijst er ten aanzien van Cyprus nog op dat de Commissie bereid moet zijn om op korte termijn middelen ter beschikking te stellen zodra men tot een akkoord is gekomen. Op het gebied van het buitenlands beleid, is het Parlement bezorgd over de steeds ernstiger wordende crises in Irak en het Midden-Oosten. Het herinnert eraan dat de EU in actie moet kunnen komen in verband met de humanitaire behoeften die voortvloeien uit deze conflicten.
Het Europees Parlement benadrukt dat de ontwikkeling van het GBVB een van de prioriteiten van het Parlement blijft. Het Parlement is bereid de toewijzing van financiële middelen voor het GBVB in de begroting voor 2004 te onderzoeken, om te zorgen voor een maximale betrokkenheid van de parlementariërs bij de financiering, planning en besluitvorming met betrekking tot gemeenschappelijke optredens.
Met betrekking tot de administratieve uitgaven wijst het Parlement op de aanzienlijke uitbreiding van het personeelsbestand van de Commissie in de begrotingen voor 2001, 2002 en 2003. Het Parlement is van plan om in het kader van de begrotingsprocedure de effectiviteit van deze personeelsuitbreiding te evalueren.