EP (rapport-De Roo) wenst strenger limieten zwavelgehalte van scheepsbrandstoffen
Alexander DE ROO (GROENEN/EVA, NL)
Voorstel voor een richtlijn tot wijziging van Richtlijn 1999/32/EG betreffende het zwavelgehalte van scheepsbrandstoffen
Doc.: A5-0151/2003
Procedure : Medebeslissing, eerste lezing
Debat : 3 juni 2003
Stemming: 4 juni 2003
Verslag aangenomen (498/1/10)
Het Parlement neemt strengere limieten voor de het zwavelgehalte in scheepsbrandstoffen aan. Vanaf eind 2008 mag het zwavelgehalte niet meer bedragen dan 0,5% van de massa van de brandstof. Deze limiet zal gelden voor de communautaire wateren van lidstaten die grenzen aan een gebied waarvoor een regime geldt van beheersing van zwaveldioxide-emissies (de Oostzee, de Noordzee en het Kanaal). De limiet geldt voor zowel het goederenvervoer als voor passagiersschepen. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat er voldoende hoeveelheden brandstof beschikbaar zijn die aan deze limiet voldoen.
Vanaf 31 december 2012 moeten ook de overige lidstaten ervoor zorgen dat in hun wateren geen schepen varen die scheepsbrandstof gebruiken met een zwavelgehalte van meer dan 0,5%. Voor deze lidstaten wordt voor de periode 31 december 2010 - 31 december 2012 een limiet ingevoerd van 1,5%. Deze bepalingen zijn van toepassing op schepen van elke vlag.
De waarde van nieuwe normen staat of valt met de doeltreffendheid van het toezicht. Het Parlement wil daarom dat de leverancier van scheepsbrandstoffen op de brandstofleveringsnota het zwavelgehalte vermeldt. Deze leveringsnota moet door de vertegenwoordiger van het ontvangende schip worden ondertekend. Om daarnaast te controleren of wordt voldaan aan de vereisten, worden monsters van scheepsbrandstof genomen. Momenteel wordt ca 30% van de monsters geanalyseerd. Het EP stelt dit percentage vast op 50%.
In haar voorstel introduceert de Europese Commissie een limiet van 1,5% zwavel in scheepsbrandstoffen voor schepen in de Oostzee, de Noordzee en het Kanaal (momenteel bevatten scheepsbrandstoffen zo'n 2,7% zwavel). De Commissie wil dat de limiet van 1,5% vanaf 1 juli 2007 van kracht wordt in alle communautaire wateren.