EP wil akkoord met Raad en Commissie inzake open coördinatiemethode

donderdag 5 juni 2003, Michel ROCARD

Michel ROCARD (PES, F)

Ontwerpresolutie naar aanleiding van de mondelinge vraag over de toepassing van de open coördinatiemethode

Doc.: B5-0282/2003

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 4 juni 2003

Stemming : 5 juni 2003

Ontwerpresolutie aangenomen

Het EP is van mening dat de "open coördinatiemethode" moet worden uitgebouwd niet alleen op gebieden die verband houden met de strategie van Lissabon, zoals onderwijs en levenslang leren, maar ook ten aanzien van jeugd, media, cultuur en sport. De rol van het EP in de procedure moet worden verduidelijkt en versterkt, zodat het proces aan democratische legitimiteit wint. Het EP onderstreept dat de open coördinatiemethode niet mag uitgroeien tot een parallelle, maar heimelijke wetgevingsprocedure waarmee de in het EG-Verdrag vastgelegde procedures worden ondergraven.

Het Parlement doet een beroep op de Raad en de Commissie om met het Parlement onderhandelingen aan te gaan met het oog op een interinstitutioneel akkoord. In dat akkoord moeten regels worden vastgelegd voor de selectie van de beleidsterreinen die voor de open coördinatie in aanmerking komen.

Concreet gezegd moet een dergelijk interinstitutioneel akkoord regels omvatten inzake de betrokkenheid van het Parlement bij het vaststellen van doelstellingen en indicatoren, de toegang tot documenten, de deelneming aan vergaderingen, de controle op de geboekte vooruitgang en informatie over beste praktijken.

De open coördinatiemethode kan, wat het Parlement betreft, dankzij de werkzaamheden van de Conventie en de komende intergouvernementele conferentie, tot een officiële communautaire methode worden gemaakt.