EP wil uniform systeem voor openbare toegang tot documenten van het EP, de Raad en de Commissie

donderdag 25 september 2003, Michael CASHMAN

Michael CASHMAN (PES, VK)

Verslag over de toegang van het publiek tot documenten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie (uitvoering van verordening (EG) nr. 1049/2001 in 2002)

Doc.: A5-0298/2003

Procedure : Initiatief

Debat : 24 september 2003

Stemming : 25 september 2003

Verslag aangenomen

Het Parlement neemt een rapport aan over de implementatie van verordening 1049/2001 inzake publieke toegang tot documenten. De Europese instellingen bieden het publiek steeds meer toegang tot hun documenten. Bij de Raad is 89,1% van de documenten toegankelijk voor het publiek. Voor de Commissie en het Parlement liggen deze cijfers op respectievelijk 68% en 98,7%. Desalniettemin signaleert het EP een aantal tekortkomingen met betrekking tot de uitvoering van de verordening.

De leden dringen er bij de Raad en de Commissie op aan, bovengenoemde toegankelijkheidsscores te verhogen. Tot op heden weigert de Raad openheid te geven in de standpunten van de nationale delegaties in de besluitvorming. Volgens het EP is deze informatie echter cruciaal voor de democratische controle op nationale overheden.

De Raad wordt ook bekritiseerd voor het weigeren van inzage in documenten met betrekking tot maatregelen ter bestrijding van het terrorisme en voor het niet langer opnemen van sommige bijeenkomsten. De Raad is gestopt met het maken van bandopnames van sommige bijeenkomsten, om maar niet gedwongen te kunnen worden om banden openbaar te maken.

De Europese Commissie heeft verschillende elektronische documentenregisters opgezet, maar de leden wijzen erop dat de Commissie alle documenten in één elektronisch register moet classificeren, omdat documenten anders te moeilijk te vinden zijn. Het Parlement steekt ook de hand in eigen boezem: de parlementaire commissies worden opgeroepen actuele informatie over hun werkzaamheden op het internet te publiceren en op een volledig transparante manier te werk te gaan. Verder stelt het Parlement aan de kaak, dat alle Europese instellingen weigeren om juridische beoordelingen beschikbaar te stellen.

Het Parlement uit ook kritiek op de Europese Conventie omdat deze instelling zich niet gebonden voelde aan verordening 1049/2001. De Europese instellingen worden dan nog bekritiseerd voor het niet definiëren van een uniform coderingssysteem voor documenten. Daarnaast wil het EP dat burgers, wanneer hun verzoek om inzage in documenten wordt geweigerd, worden gewezen op de mogelijkheid een klacht in te dienen bij de Europese Ombudsman.

De Europese Commissie wordt tenslotte uitgenodigd in haar rapport over de herziening van de verordening de suggesties van het Parlement over te nemen en het rapport uiterlijk op 31 januari 2004 te publiceren.