EP dient ontwerpresolutie in n.a.v. VN-top van Johannesburg

donderdag 25 september 2003

Ontwerpresolutie naar aanleiding van mondelinge vraag B5-0051/2003 (B) van Caroline JACKSON (EVP/ED, VK), namens de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid, over de bijdrage van de EU aan het uitvoeringsplan van de Wereldtop over duurzame ontwikkeling

Doc.: B5-0403/2003 (D)

Debat: 24 september 2003

Stemming: 25 september 2003

Ontwerpresolutie aangenomen

Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Wereldtop over duurzame ontwikkeling noemt het Parlement het noodzakelijk dat de EU maatregelen implementeert voor de uitvoering van de afspraken van Johannesburg en nieuwe initiatieven neemt die nodig zijn om de langetermijndoelen van duurzame ontwikkeling te bereiken. In dat kader meent het Parlement dat de instelling van een Europees waterfonds uit de reserve van het Europees Ontwikkelingsfonds een goed initiatief is. Een Europees waterfonds moet als hoofddoel hebben steun te verlenen voor het waterbeleid van de begunstigde landen, dat gebaseerd moet zijn op een rechtvaardige verdeling van water. Daarnaast beklemtoont het EP dat de instelling van een speciaal EU-fonds voor duurzame energie een belangrijke bijdrage zou betekenen voor de oplossing van de energiearmoede in de wereld.

De parlementsleden benadrukken dat de communautaire landbouwsubsidies en de gevolgen daarvan voor de ontwikkelingslanden een groot obstakel vormen voor goede verhoudingen op internationaal vlak tussen de EU en de G77-landen. Een ambitieuzere hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, waarbij de huidige dumpingpraktijken van de EU worden beëindigd en de landbouwproducten van de ontwikkelingslanden op de gemeenschappelijke markt worden toegelaten, is noodzakelijk voor de geloofwaardigheid van de Europese inspanningen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Het Parlement herinnert eraan, dat een van de belangrijkste afspraken in Johannesburg was dat de geïndustrialiseerde landen een tienjarig programma zouden ontwikkelen voor duurzame productie en consumptie. Dat programma zou in grote mate helpen om de economische groei los te koppelen van het gebruik van natuurlijke rijkdommen. Het Parlement vraagt nu aan de Commissie een actieplan uit te werken om deze doelstelling te bereiken, zodat de EU de drijvende kracht kan worden achter innovaties op dit gebied.