Oomen kritisch over Agenda sociaal beleid 2006-2010
Ria OOMEN-RUIJTEN (EVP-ED, NL)
Verslag over de agenda voor het sociaal beleid voor de periode 2006-2010
Doc.: A6-0142/2005
Procedure : Initiatief
Debat : 26 mei 2005
Stemming : 26 mei 2005
Verslag aangenomen (430-131-56)
Het Europees Parlement neemt het rapport aan van Ria OOMEN-RUIJTEN (EVP-ED, NL). Het EP betreurt dat door de algemeenheid van de voorstellen en het ontbreken van concrete initiatieven in de sociale agenda, het realiseren van de ambitieuze Lissabonstrategie niet zo voortvarend wordt aangepakt als wordt aangekondigd. Het Parlement verzoekt de Commissie en de Raad om op basis van de sociale agenda een echte agenda voor het sociaal beleid uit te werken die voortbouwt op de agenda voor het sociaal beleid 2000-2005, met concrete beleidsvoorstellen, een tijdschema en een scoreboard voor toezicht op de tenuitvoerlegging ervan.
Het EP dringt erop aan sociale diensten van algemeen belang uit te sluiten van de verplichting tot notificatie in het kader van het beleid inzake staatssteun. Voorts dringt het aan op een voorstel voor een kaderrichtlijn betreffende diensten van algemeen belang. Het EP is zich bewust van het feit dat de plaatselijke economieën en kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) sleutelfactoren voor economische ontwikkeling en werkgelegenheid zijn en meer dan 90% van de bedrijfsactiviteiten in de Europese economie voor hun rekening nemen. Het scheppen van nieuwe banen kan worden bevorderd door steun aan KMO's en het creëren van gunstige voorwaarden, speciale programma's en premies voor nieuwe arbeidsplaatsen.
De afgevaardigden onderstrepen dat er dringend behoefte is aan positieve maatregelen ter verbetering van de positie van oudere werknemers. Er moet een grotere flexibiliteit in de keuze van pensioen- en uittredingsregelingen komen, alsmede positieve prikkels om het aantal actieve arbeidsjaren te vergroten.
Met betrekking tot de nieuwe strategie voor de periode 2007-2012 inzake de gezondheid en de veiligheid op de werkplek, wordt de Europese Commissie verzocht de oorzaken en de gevolgen van ongevallen op de werkplek doelmatiger aan te pakken. Bovendien verzoeken de parlementsleden de Commissie de oorspronkelijke Lissabondoelstelling betreffende de uitroeiing van armoede te versterken. Dit is mogelijk via de goedkeuring van een duidelijke EU-doelstelling om het armoedepeil als percentage van het BBP tegen 2010 te verlagen en een reeks normen inzake maatschappelijke integratie te ontwikkelen.
Het EP wenst een uitgebreid rapport over de economische effecten die het uitsluiten van werknemers uit de nieuwe lidstaten bij de toegang tot de arbeidsmarkt elders in de EU met zich meebrengt. Dit rapport zou vergezeld moeten gaan van voorstellen tot oplossing van de hiermee gepaard gaande problemen. Verder steunt het Parlement het voornemen van de Europese Commissie om een diepgaande raadpleging te houden over de tekortkomingen van de bestaande stelsels van sociale bescherming.
Het Parlement dringt voorts aan op maatregelen ter bestrijding van discriminatie op basis van geslacht, handicap en leeftijd. Het Parlement gaat akkoord met het voorstel van Anne VAN LANCKER (PES, BE) om de Commissie te vragen 31 maart uit te roepen als Europese actiedag voor 'gelijke loon voor gelijk werk'. De leden verzoeken daarnaast de Europese Commissie en de Raad uitzendkrachten adequate sociale bescherming te garanderen door vooruitgang te boeken met de bestaande voorstellen voor een richtlijn betreffende uitzendkrachten. Ten slotte verzoeken zij de EC voorstellen in te dienen voor een vrijwillig kader voor grensoverschrijdende collectieve onderhandelingen, zowel op intersectoraal als op sectoraal en bedrijfsniveau.
De Europese Commissie heeft op 9 februari 2005 haar sociale agenda voor de periode 2005-2010 voorgesteld, met als devies "Een sociaal Europa in de wereldeconomie: banen en nieuwe kansen voor iedereen." De herziening van deze sociale agenda dient als aanvulling op en ondersteuning van de tussentijdse evaluatie van de strategie van Lissabon, waarin vooral aandacht werd geschonken aan groei en werkgelegenheid. De agenda moet een sleutelrol spelen bij de bevordering van de sociale dimensie van de economische groei.