Raad van State bekritiseert politiek
De integratie van Nederland in de Europese rechtsorde betekent dat nationale instellingen tegelijkertijd steeds meer Europese instellingen worden. Volgens vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State (RvS) worstelen de Staten-Generaal (de Tweede Kamer en de Eerste Kamer) met deze rol, en moeten zij hun nationale controlerende en medewetgevende rol ijken aan hun Europese taak. Tjeenk Willink schrijft dit in de algemene beschouwingen van het jaarverslag van de RvS over 2004.
Voor de eenheid in Europa is het noodzakelijk dat er respect bestaat voor verscheidenheid, aldus de RvS. De Europese landen moeten zich inzetten voor de eenheid van Europa, terwijl de Europese instituties de verscheidenheid in Europa moeten respecteren.
De RvS wijst er verder op dat de aanpak van de 'verambtelijking' van de publieke sector teveel wordt gezocht in verbeteringen in de tussenlaag tussen ministers en beleidsuitvoerders. Politici zouden daarentegen meer hun eigen visie en kennis kenbaar moeten maken en ruimte geven aan de expertise van de uitvoerders.
In het jaarverslag reageert de RvS op het verwijt dat de Afdeling bestuursrechtspraak het overheidsbestuur geen enkele ruimte geeft, met andere woorden op kritiek dat de RvS zich als hoogste algemene bestuursrechter teveel met beleid bemoeit. Volgens de RvS toetst de Afdeling bestuursrechtspraak slechts of overheidsbesluiten conform de daarvoor geldende regels zijn genomen.
bron: persbericht Raad van State