Nederland achterstallig bij implementeren liberalisering goederenvervoer per spoor

dinsdag 14 december 2004, 10:06

De Commissie gaat vandaag over tot gerechtelijke vervolging van Nederland, dat heeft nagelaten nationale maatregelen mee te delen voor de tenuitvoerlegging van de drie richtlijnen van het spoorweginfrastructuurpakket voor 2001. Doel van deze wetgeving is de markt voor internationaal goederenvervoer per spoor open te kunnen stellen en grensoverschrijdende transportverrichtingen efficiënter en beter op tijd te doen verlopen. De Commissie zal blijven streven naar voor geheel Europa gelijke voorwaarden op dit gebied, en wil bereiken dat het railvervoer doeltreffender met het vervoer over de weg kan concurreren.

De Commissie richt een met redenen omkleed advies aan Nederland, omdat dit land verscheidene van de uitvoeringsbesluiten en -maatregelen van de op 23 april 2003 goedgekeurde Nederlandse spoorwegwet ter omzetting van het spoorweginfrastructuurpakket [1] in bepalingen van nationaal recht, niet heeft meegedeeld. Het pakket moest uiterlijk op 15 maart 2003 in nationale wetgeving zijn omgezet (zie IP/03/378). Het met redenen omkleed advies is de laatste stap voordat er bij het Hof van Justitie een formele klacht wordt ingediend.

Op grond van het spoorweginfrastructuurpakket voor 2001 dienen de lidstaten het internationaal vrachtvervoer toegangsrechten te garanderen tot het trans-Europees netwerk voor goederenvervoer per spoor, op basis van gemeenschappelijke beginselen tarieven vast te stellen voor het gebruik van infrastructuren, en transparante en billijke regels en procedures vast te stellen voor de toewijzing van treinpaden.


[1] Bestaande uit de Richtlijnen 2001/12/EG, 2001/13/ EG en 2001/14/ EG