Weisglas wil dubbel lidmaatschap voor Tweede Kamer en Europarlement
Tijdens een interview met het Nederlands Dagblad heeft Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas een verzoek gericht tot Camiel Eurlings om aan te blijven als lid van de Tweede Kamer. Eurlings was tijdens de verkiezingen voor het nieuwe Europees Parlement lijsttrekker namens het CDA, en zal per 20 juli 2004 europarlementariër zijn.
Weisglas meent dat een zogenaamd dubbelmandaat ervoor kan zorgen dat Nederlanders in de Tweede Kamer en het Europees Parlement beter van elkaars activiteiten op de hoogte blijven. Ook zou dit de psychologische afstand tussen Europa en de Nederlandse burgers helpen verkleinen. In de toekomst hoopt Weisglas dat alle grote Tweede-Kamerfracties één kamerlid een dubbelmandaat geven.
Er blijken geen formele bezwaren te bestaan tegen de constructie. Weisglas beaamt dat het combineren van de functies zwaar is, maar de kamervoorzitter meent dat "Eurlings er geknipt voor is: jong, ongetrouwd en hij woont al halverwege Brussel en Den Haag, in Limburg." Maxime Verhagen, de CDA-fractieleider in de Tweede Kamer, staat positief tegenover het idee. Eurlings zelf heeft nog geen besluit genomen.
Van de oprichting van het Europees Parlement in 1958 tot 1979 bestond het Europees parlement alleen maar uit leden van de nationale parlementen. Het dubbelmandaat was dus gewoonte. Prominente Tweede-Kamerleden die destijds namens Nederland in het Europees Parlement zaten waren onder meer Jan Pronk, Max van der Stoel, Tjerk Westerterp, Barend Biesheuvel en Henk Vredeling. Het systeem werd afgeschaft bij de eerste algemene verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement in juni 1979.
bron: Nederlands Dagblad, 1 juli 2004