Commissie keurt belang Noorse gasmaatschappij goed in aardgasonderneming BP in Algerije

vrijdag 19 december 2003, 16:36

De Europese Commissie heeft overeenkomstig de concentratieverordening haar goedkeuring gehecht aan de voorgestelde verwerving door de Noorse gasmaatschappij Statoil ASA van een belang in de gemeenschappelijke onderneming "In Salah" die momenteel onder zeggenschap staat van BP Plc en Sonatrach (Algerije). Deze transactie betekent niet dat de concurrentiesituatie op de Europese aardgasmarkt significant wordt gewijzigd.

De gemeenschappelijke onderneming "In Salah" is actief op het gebied van de exploratie, ontwikkeling en productie van gas. De onderneming werd opgericht door BP en Sonatrach in 1996 en werd toen door de Commissie onderzocht en goedgekeurd. Verwacht wordt dat de onderneming voor het eerst in 2004 gas zal extraheren in de regio van In Salah in Zuid-Algerije.

Volgens een transactie die ter goedkeuring aan de Commissie werd aangemeld op 20 november zal Statoil de helft van de 49% van BP in "In Salah" verwerven waardoor Statoil, BP en Sonatrach gezamenlijke zeggenschap over de onderneming zullen verwerven.

Uit de analyse van de Commissie blijkt dat de deelneming van Statoil in de gemeenschappelijke onderneming "In Salah" de concurrentiesituatie van de Europese gasmarkt niet significant zal wijzigen aangezien verwacht wordt dat de in In Salah gewonnen aardolie slechts een klein onderdeel zal vormen van het gasverbruik in de EU.

De Commissie heeft tevens de invloed van de transactie op de andere markten waarop de partijen actief zijn, geëvalueerd en geconcludeerd dat deze transactie geen gevaar voor marktafscherming of ongeoorloofde afspraken inhoudt.