Deskundigen: peilingen verbieden werkt niet
Een aantal politici vindt dat er een verbod op de opiniepeilingen vlak voor de verkiezingen moet komen. De schommelingen zouden de kiezer te veel verwarren, omdat de aandacht meer naar hypes zou gaan. Politicologen en opiniepeilers zien echter niets in een verbod, omdat peilingen dan in het buitenland worden gepubliceerd.
Onder meer André Rouvoet, de lijsttrekker van de Christen Unie, heeft gepleit voor een verbod. Hij krijgt bijval van CDA-leider Balkenende, die na de verkiezingen een onderzoek naar het effect van de opiniepeilingen wil starten. Hij verwacht dat dit zal leiden tot een afspraak om vlak voor de verkiezingen geen peilingen meer te houden. Thom de Graaf ziet evenmin iets in peilingen kort voor de verkiezingen, maar hij wil geen verbod.
In Frankrijk zijn opiniepeilingen in de dagen voor de verkiezingen verboden geweest. Zij werden toch gehouden en op Zwitserse internetsites gepubliceerd. Het verbod is toen weer opgeheven. Maurice de Hond, opiniepeiler voor SBS6, merkt op dat een verbod alleen over de publicatie van de peilingen zou gaan. Elke politieke partij zou zelf wel doorgaan met peilingen, omdat dat veel nuttige informatie oplevert.
bron: de Volkskrant, 14 januari 2003