LPF op weg naar echte partijstructuur
Met een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken is de LPF bezig een volwaardige partij te worden. De subsidie, een bedrag van 454.000 euro, wil de LPF gebruiken om provinciale afdelingen op te richten, om de nieuw gekozen Kamerleden op te leiden en om een partijblad uit te geven. Een eerdere aanvraag voor subsidie werd afgewezen omdat de partij haar organisatie niet op orde had.
Ondertussen woedt in Zeeuws-Vlaanderen een gevecht om de LPF-aanduiding van plaatselijke partijen. Daar zijn binnenkort gemeenteraadsverkiezingen nodig in verband met een gemeentelijke herindeling. De aanduidingen LPF-Sluis, LPF-Hulst en LPF-Terneuzen hebben zich aldaar bij de plaatselijke centrale stembureaus laten inschrijven, zonder enige binding met de landelijke LPF.
De Kiesraad en ook de landelijke LPF vecht nu deze aanduidingen aan voor de Raad van State. De Kiesraad is van menig dat de plaatselijke aanduidingen, die geen deel uitmaken van de landelijke LPF, de naam LPF niet mogen voeren. De landelijke LPF is bang voor verwarring bij de lokale kiezers, hoewel de 'landelijke LPF' niet meedoet bij deze verkiezingen.
Volgens de woordvoerders van de drie lokale partijen hangen zij het gedachtegoed van Pim Fortuyn aan. Een vorige bestuur van de landelijke LPF had er volgens hen juist op aangedrongen zelfstandige plaatselijke LPF's op te richten. Bij een faillissement van de landelijke partij zouden de lokale partijen dan niet meegesleept worden.
bron: staatscourant 184, 25 september 2002
Eerder nieuws