Schaduwboekhouding KWS goed georganiseerd
De top van wegenbouwer KWS (Koninklijke Wegenbouw Stevin) heeft toegegeven een 'schaduwboekhouding' bij te hebben houden, en ook met andere bouwbedrijven bij de aanbesteding van grote projecten vooroverleg te hebben gehad. Volgens bestuursvoorzitter Hazewinkel van KWS moet ieder bedrijf daarom wel een geheime administratie gevoerd hebben. Overigens kwam Hazewinkel pas in november 2001 achter deze praktijken.
Dit bleek uit de enquête-verhoren gisteren. Hazewinkel brengt daarmee wel bouwbedrijf Heijmans in het nauw. Van der Hoven, lid van de Raad van bestuur van Heijmans, verklaarde maandag nog voor de commissie dat er niets aan de hand was: niks geen illegale afspraken met illegale boekhoudingen en illegale werkverdelingen.
Twee directeuren van KWS deden gisteren vervolgens uitvoerig uit de doeken hoe de schaduwboekhouding was georganiseerd via regionale 'egalisatiefondsen'. De centrale administratie (MIB, Markt in Beweging) was in Zeist gevestigd met een antwoordnummer. Op speciaal daarvoor ontworpen formulieren gaven de fondsen hun tegoeden en verplichtingen aan. Dat Hazewinkel daarvan niets wist vonden zij niet vreemd. De raad van bestuur stond te ver van de regio's, die hun eigen winst moesten maken.
Wel bleek dat zowel in 1993 als in 1996 pogingen zijn ondernomen om een einde te maken aan de illegale praktijken. Toen echter bleek dat daardoor de bedrijven vaak opdrachten misliepen en zichzelf uitsloten bij aanbestedingen, werden deze pogingen beëindigd.
Adjunct-directeur van der Velden van bouwbedrijf BAM NBM legde de enquête-commissie tenslotte uit hoe grote projecten op Schiphol en in Noord-Holland verdeeld werden. Illegaal vooroverleg was daarbij niet ongebruikelijk. Dat kon ook makkelijk omdat het aan aantal kandidaten beperkt was door de strenge eisen die aan de gegadigden werden gesteld.
bron: anp, het financieele dagblad