Driekwart overheidswebsites slecht toegankelijk

donderdag 15 augustus 2002, 10:23

Driekwart van de overheidssites slecht toegankelijk voor gehandicapten. Dat blijkt uit een onderzoek door bureau Advies Overheid.nl, de organisatie achter de website www.overheid.nl.

Advies Overheid.nl heeft de 823 overheidssites op www.overheid.nl onderworpen aan een beperkte toegankelijkheidstest. Het bureau heeft onderzocht of de voorpagina's van de websites voldoen aan twee eenvoudige toegankelijkheidseisen: het toevoegen van een bijschrift, de zogenaamde alt-tekst, bij plaatjes en het geven van een titel aan frames. Deze kleine aanvullingen zijn nodig voor speciale browsers, gebruikt door onder andere blinden en slechtzienden.

74,5 procent van de overheidssites struikelde al over deze eerste lage drempel. Dit ondanks de inspanningen van Drempels Weg, een initiatief van het ministerie van VWS om internet bereikbaar en toegankelijk te maken voor iedereen

In juni 2002 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin staat dat alle lidstaten hun overheidswebsites toegankelijk moeten maken voor de aanvang van 2003, het Europees jaar van de Gehandicapten. Driekwart van de Nederlandse sites voldoet hier dus nog niet aan.

bron: Drempels Weg, 12 augustus 2002