Lijst Pim Fortuyn presenteert partijprogramma in boekvorm

donderdag 14 maart 2002, 14:06

Boekhandels werden dinsdag bestormd door kopers van het boek annex partijprogramma van Pim Fortuyn, getiteld 'De puinhopen van acht jaar Paars'. Enkele speerpunten uit het programma zijn bevriezing van de budgetten voor de gezondheidszorg, afschaffing van de land- en luchtmacht, beperking van de WAO en maximale weerstand tegen immigratie.

Het 186 pagina's tellende werk is slechts tegen betaling beschikbaar. De eerste oplage is uitverkocht; de tweede tienduizend stuks worden maandag 18 maart in de winkels verwacht.

Naar aanleiding van het boek hebben D66, GroenLinks en de PvdA samenwerking met de Lijst Pim Fortuyn uitgesloten. GroenLinks pleit voor een 'sociale coalitie' van GroenLinks, PvdA en CDA. VVD en CDA sluiten samenwerking met Fortuyn nog niet uit, maar uiten ook forse kritiek op zijn verkiezingsprogramma, dat overwegend als a-sociaal en volstrekt onhaalbaar wordt bestempeld. Een veel gemaakte opmerking is dat Fortuyn zijn plannen niet financieel onderbouwt.

Actuele opiniepeilingen voorspellen dat Lijst Pim Fortuyn kan rekenen op 27 zetels. Leefbaar Nederland zou 7 zetels kunnen bezetten. PvdA zou 31 van de huidige 45 zetels overhouden en VVD 25 van de 38. D66 gaat terug van 14 naar 7 en GroenLinks van 11 naar 9. Het CDA behoudt haar 29 zetels