Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Beginselen

Het ecologische/ progressieve karakter van de partij blijkt onder andere uit het beginselprogramma. Daarin staat dat de Groenen politiek bedrijven op basis van een sociaal-ecologische visie: het daadwerkelijk streven naar een leven in harmonie met de medemensen en met de wereld die allen omgeeft. Verder beginselverklaringen zijn:

  • alle mensen zijn gelijkwaardig en moeten als zodanig worden behandeld
  • de leefwijze van de mens mag natuur en milieu niet bedreigen
  • een mens kan zich slechts in onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid en vrijheid wezenlijk ontplooien.

Daarmee wil de partij de bevordering van productiemethoden waarbij de diversiteit en kwaliteit van biologische levensgemeenschappen behouden blijft en het ontwikkelen van een economisch en sociaal bestel dat recht doet aan de culturele en maatschappelijke verscheidenheid van volken, landen en regio's, dat wereldwijd bijdraagt aan een rechtvaardige verdeling van goederen.

En ook het waarborgen van de vrijheid van onderwijs en van een vrije geestelijke en culturele ontplooiing en het bevorderen van de mogelijkheden voor eenieder om werkelijk invloed uit te oefenen op het openbaar bestuur. Tot slot streven de Groenen naar wereldvrede, zonder afbreuk te doen aan de verscheidenheid en de eigenwaarde van volken en culturen.

2.

Historische ontwikkeling

De Groenen werd opgericht in 1985, als de Federatieve Groenen, na met een aantal Europese partijen (waaronder het Belgische Ecolo en Agalev) als Europese Groenen aan de Europese Gemeeschapsverkiezingen deel te hebben genomen. In Nederland werd in 1986 "De Groenen" geregistreerd.

In 1989 namen De Groenen deel aan de Tweede Kamerverkiezingen met Roel van Duijn als lijsttrekker. De Groenen haalden 0,35% met 31.312 stemmen, onvoldoende voor een zetel. In de jaren daarna werden wel zetels behaald in de verkiezingen van de provinciale staten (1987, in Noord-Holland) en in verschillende gemeenten (1990). In 1989 werd in een fusie met de Amsterdamse Groenen de huidige partij opgericht.

Sindsdien behaalde de partij met gemengd succes zetels in verschillende gemeenteraden, waaronder Amsterdam (deelraden), Zwolle, Leiden, Nijmegen en Groningen. Verder bezette de Groene Marten Bierman een zetel in de Eerste Kamer, nemens een gecombineerde lijst van De Groenen en regionale partijen. De Groenen hebben nog nooit een Tweede Kamerzetel behaald.

In 2003 was Jaap Dirkmaat lijsttrekker. Bij de Tweede Kamerverkiezingen werden echter geen zetels behaald.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.