Mr. F.M.A. (Frans) Schokking

foto Mr. F.M.A. (Frans) Schokking
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Gemeentearchief Den Haag

Burgemeester van Den Haag, die vanwege een affaire tijdens de bezetting in 1956 aftrad. Was een zoon van de CHU-voorman J. Schokking en werd na een ambtelijke loopbaan in 1938 burgemeester van 's-Gravenzande. Na zijn gedwongen vertrek in 1942 benoemd tot waarnemend burgemeester van Hazerswoude. Bood in die functie onvoldoende bescherming aan het Joodse onderduikersgezin Pinto, waardoor dat werd gedeporteerd. Als reden gaf hij op dat hij een provocatie van de Duitsers vermoedde. Toonde zich overigens tijdens de bezetting een goede vaderlander en keerde na de oorlog terug als burgemeester, eerst van Alphen aan den Rijn en in 1949 van Den Haag. Werd als burgemeester ondanks zijn regenteske instelling gewaardeerd als bekwaam en beminnelijk bestuurder. De door het Haagsch Dagblad in 1955 opgerakelde affaire-Pinto leidde, ondanks een ontlastend onderzoek, tot zijn ontslagname in 1956.

functie(s) in de periode 1949-1956: burgemeester van 's-Gravenhage

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Dordrecht, 5 mei 1908

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 1 augustus 1990

2.

Partij/stroming

partij(en)
CHU (Christelijk Historische Unie)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (7/8)

  • secretaris Commissie van Advies, bedoeld in het Crisis-Organisatiebesluit van 1933, van april 1934 tot 16 januari 1938 (tevens secretaris van twee andere commissies inzake de Landbouw-Crisiswet)
  • burgemeester van 's-Gravenzande, van 16 januari 1938 tot 15 augustus 1942 (ontslagen door de Duitsers)
  • waarnemend burgemeester van Hazerswoude, van 15 augustus 1942 tot 1 juni 1945
  • burgemeester van 's-Gravenzande, van 1 juni 1945 tot 11 november 1946
  • burgemeester van Alphen aan den Rijn, van 11 november 1946 tot 1 november 1949
  • burgemeester van 's-Gravenhage, van 1 november 1949 tot 1 augustus 1956
  • dijkgraaf Hoogheemraadschap Rijnland, van 16 september 1957 tot 1 januari 1974

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/4)
  • Schokking herbergde zelf tijdens de oorlog verschillende onderduikers
  • Het optreden van Schokking ten aanzien van de familie Pinto werd na de oorlog door drie zuiveringscommissies niet veroordeeld.
  • In 1955 werd de affaire-Pinto door het Haagsch Dagblad opnieuw opgerakeld. Na een onderzoek door een commissie-Donner en een Tweede Kamerdebat werd geoordeeld dat Schokking kon aanblijven. Schokking nam in juli 1956 echter vrijwillig ontslag, wat hem bij K.B. van 24 juli 1956, nr. 71 eervol werd verleend.

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

6.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
L.J. Giebels, "Schokking, François Marie Anne (1908-1990)", in: Biografisch Woordenboek van Nederland, deel VI (elektronische versie)

Biografisch Woordenboek(en)
biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.